tisdag 28 oktober 2008

Jaktkritik

Christina Nilsson-Dag informationschef på Svenska Jägareförbundet anser i en insändare i DN att det är Jägareförbundet som ”har kunskap och kompetens att vårda våra viltstammar”. Nyligen kunde vi läsa att älgstammen endast har 20% tjurar och att tjurarna är för unga för att locka korna till parning. Snacka om skötsel! De enda som kan ”vårda” viltstammar är de vilda djuren som t ex varg!
Christina Nilsson-Dag beklagar att älgjakten på flera håll ställs in då ”älgen i stort sätt försvunnit på grund av rovdjurstrycket”. Om så skulle vara fallet, är de enda som lider, just vargarna som Christina Nilsson-Dag vill jaga trots att vargen fortfarande är utrotningshotad. Men kanske Jägareförbundet vill att jakten just skall omöjliggöra vargens överlevnad.
Jägareförbundet tror att de äger de vilda djuren. Men så är inte fallet. Markägare har tillåtelse att döda vissa djur (många undantag finns) det är alltså ingen rättighet. De enda som har rättighet till vår natur är de vilda djuren. De har rättighet att äta det som finns även om det är jaktbara djur som ripor som tas av t ex jaktfalkar, harar som tas av rävar, rådjur som tas av lodjur eller älgar som tas av vargar. Jägareförbundet har en barbarisk 1800-talssyn att avrätta de rovdjur som för sin överlevnad och i sin instinkt dödar andra djur. Kungen har som valspråk ”För Sverige i tiden”; låt den också bli Svenska Jägareförbundets.
Besök gärna hemsidan: http://hansynsfulljakt.webhop.net/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar