onsdag 15 oktober 2008

jaktkritik

"Viltvård"

"Viltvård" , jag sätter ordet inom citationstecken då det är en eufemism= förskönande omskrivning om vad det egentligen handlar om. "Viltvård" är endast ett försök att eliminera så många rovdjur som möjligt för att jägaren själv skall kunna skjuta såmånga andra djur som han/hon istället vill komma över t.ex rådjur (lodjur jagas av denna anledning) eller harar (rävar jagas av denna anledning).
För att bedriva sin "viltvård" använder osunda metoder som t.ex. fällor som inte är jakt i den meningen som de flesta jägare använder. Enligt enkäter som gjorts bland jägare där de tillfrågas varför de jagar framhåller de alltid "komma ut i naturen" eller "naturupplevelser" som första anledning sedan kommer "kamratskap", "vara med hunden" "spänning" mm som skäl till jakten. Visserligen är det få jägare som vågar säga att han/hon tycker det är roligt att döda men fällor är ingen jakt i den allmänt vedertagna meningen. "Viltvården" kan också ta sig sådana uttryck som hetsjakt på räv där så många jägare som möjligt går i långa drev för att kunna kommaåt så många rävar som möjligt.
Man skulle kunna tycka att "viltvård" skulle kunna bedrivas på ett mer adekvat sätt där man verkligen vårdade de djurarter som man ville jaga. Men icke!
Jag läser i tidningen att det mest omhuldade jaktbara arten älgen verkligen har "viltvårdats" sönder. I dag finns det endast 20%!! tjurar och att de som är kvar är för unga för att honorna skall vilja para sig med dem. Nu skall man försök ändra på detta. 60% skall vara honor och kalvjakten skall också bli intensivare. Jag har hört detta förr. Den stora obalansen i älgstammen är inget nytt. Det är bara det att den förvärras. I ett reportage i radio hörde jag en disillusionerad jägare berätta att de i hans jaktlag hade bestämt att tjurar men en viss kronstorlek skulle sparas. Vid ett pass satt han och såg en vacker äldre tjur passera men några hundra meter längre bort inne på nästa jaktlags område så smällde det och så var den tjuren borta för alltid.
När jakten nuförtiden så ofta är bortarrenderad så vill de som jagar ha sina trofeer. Det är tacknämligt att ansvariga försöker ta det ansvar som åligger dom men att restaurera älgstammen tar mycket lång tid och jag tvivlar att insikten sitter i den tiden det behövs.
Se gärna hemsidan: http://hansynsfulljakt.webhop.net/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar