tisdag 30 december 2008

Jaktkritik

De senaste dagarna har tjuvjakten på björn i Sarek fått stort genomslag. Först en debattartikel i DN och kvällen efter en film på bästa sändningstid. Detta är ingen fel i och för sig men debatten koncentrerar sig på fel saker. Tjuvjakten är ett problem när det gäller vargar som är ytterst sårbara men när det gäller björn är jakten försumbar eftersom den allmänna jakten dödar ju mer än 200 björnar per år. Nu var indignationen riktad mot att det var björnar som var med i ett forskningsprojekt som dödats.
Jag har ju själv forskat en gång och vet hur fascinerad man kan bli av sin forskning. Men jag tycker att all forskning måste kunna ifrågasättas speciellt när det gäller forskning på djur. Björnforskningen stressar djuren oerhört då de jagas med helikopter och sedan märks och alltid skall följas. Flera björnar har också dött i samband med denna forskning. Jag är övertygad om att björnarna skulle klara sig lika bra om inte bättre om de fick vara i fred. Jag har aldrig hört på vilket sätt björnarna skulle ha nytta av den forskning som bedrivs.
Det är den allmänna jakten på alla djur som är problemet. 100 000-tals djur skadskjuts varje år i Sverige. Detta gör jakten till Sveriges största djurskyddsproblem. Det är den jakten som skall angripas och tas upp till debatt.
Se också hemsidan:http://hansynsfulljakt.webhop.net

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar