fredag 5 december 2008

Jaktkritik

Köttätande

Människan är allätare. Under tiden före mer eller mindre permanenta bosättningar, då man började att odla säd och andra grödor, var människorna nomader. Man levde på samlande i första hand och jakt när det slumpade sig. Studier av de naturfolk som har funnits visade att ca 80% av kaloriintaget kom från insamling av rötter, andra växtdelar, insekter m m. Då jakten lyckades blev det fest och köttet åts upp omedelbart. I de klimat som var rådande fanns det ingen möjlighet att spara eller konservera köttet.
I dag har köttkonsumtionen blivit ett problem. Stora arealer av ursprunglig skog huggs ner för att kunna odla sojabönor eller majs som djurfoder eller att ytorna som frigörs används direkt som betesmarker för kor. Vi vet att produktionen av kraftfoder till nötkreatur är en lyx produktion eftersom man av 100kg foder endast får 1 kg kött. Om man istället direkt odlade för männskoföda skulle mycket av världens svält kunna vara avhjälpt. Bortsett från detta slöseri av kalorier går det åt orimligt mycket vatten för att föda dessa djurbesättningar. Vatten är redan idag en mycket stor bristvara och många experter anser att rent vatten kommer att vara den vara som kommer att vara det största hotet mot en fredlig värld kommande år. Samtidigt vet vi att nötreaturens utsläpp av metangas är betydande. Metangas är 10 gången farligare av koldioxid för jordens uppvärmning.
Trots dessa mycket stora nackdelar med köttätande fortsätter många dietexperter att framhålla att kött är den råvara som vi skall konsumera mer av för att slippa bli tjocka. Den enda bantningsmetoden är sommånga framhållit är att minska på kaloriintaget eller göra av med mer kalorier genom t ex motion. För övrigt spelar det ingen roll vad man äter.
Vad har det här nu med jakt att göra? Det här är ju en jaktkritisk blogg. Jo, för att kunna kombinera de två nackdelarna som jag beskrivit; djurens utträngning av mark, vatten och föda för människor direkt och den negativa växthuseffekt som de utgör, rekommenderar kostexperter att man skall äta viltkött. Det låter ju bra. Älgar, rådjur och andra djur i våra skogar gör minimal skada med avseende på mina framförda nackdelar med djurhållning. MEN här kommer min poäng. Jakten är inte problemfri! 100 000-tals djur skadskjuts varjeår i Sverige vilket gör att jakten är Sveriges största djurskyddsproblem. Jag är medveten om att älgar och vildsvin måste skjutas för att inte alltför stor skogs- och åkerskador och alltför många trafikolyckor skall inträffa. Men det skulle räcka med den jakten. För övrigt ger inte den jakten något tillskott i Sveriges köttkonsumtion. Skulle svenska folket nöja sig med älg- och vildsvinskött fick de äta kött ett par gångar om året. Detta vore anser jag vara mycket bra för folkhälsan och för klimatet men rekommendationerna i kostrådsspalterna är okunnig och ogenomtänkt. Bli vegeterian!
Besök också hemsidan:http://hansynsfulljakt.webhop.net

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar