tisdag 6 januari 2009

Jaktkritik

Den allvarligaste effekten av jakten är dess höga frekvens av skadskjutningar. Jakten är därför Sveriges största djurskyddsproblem. Om detta har jag redan skrivit om i tidigare bloggar. Men en annan mycket allvarlig del i jakten är att jägarna bestämmer vilka djur som skall få finnas i vår natur. Det är ju trots allt så att de vilda djuren tillhör oss medborgare, alla som bor i Sverige.
Detta är något som de flesta inte inser.
Det kommer nu från regeringen förslag till Naturvårdsverket att utreda om inte jakt på varg kan börja företas. Varför? Jo, jägarna vill det!
Om vi i Sverige vill bevara våra naturliga djurarter måste de få finnas i tillräckligt antal. Enligt genetiker och demografer måste varje djurart finnas i minst 250 par om populationen är isolerad. Dessa 500 individer är den s k effektiva populationsstorleken som alltså ger upphov till ny avkomma. Eftersom alla våra rovdjur är isolerade från eventuellt finsk-ryska individer behövs alltså 500 individer som får ungar. Att det kommer en varg utefrån vart 20:nde år spelar ingen roll. Ingen av våra rovsdjurstammar har kommit upp till detta antal. Inte ens björnarna som beräknas till ca 2000 individer. Vi vet att honorna måste vara 4-5 år gamla för att bli könsmogna och att de sedan bara får ungar vartannat år. De ca 200 björnar som skjuts varje år idag motsvarar reproduktionen vilket gör att den effektiva populationstorleken är ca 200 björnar. Varje hona antas då få två ungar, vilket är den vanligaste kullstorleken.
Jag är inte främmande för att vissa individer skyddsjagas. Det finns vargar, björnar och kanske också järvar som gör allvarlig skada eller uppträder oskyggt och oroar människor. Men bara för att jägarna vill jaga kan inte rovdjurstammarna riskeras.
Men det finns också andra populationer där restriktioner borde införas t ex för orre, tjäder som missgynnas av skogsbruket och där jakten lägger "sten på börda". Många andra arter minskar t ex svärta och småskrake men ännu finns dessa arter med i jaktförordningen.
Samtidigt finns jägarnas önskan att styra hur sammansättningen på andra av våra djurpopulationer skall vara. Detta gäller framför allt den s k viltvården.
Varför skall jägarnas önskemål styra hur den Svenska faunan skall se ut?
Besök också hemsidan: http://hansynsfulljakt.webhop.net

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar