onsdag 25 februari 2009

Jaktkritik

I förra veckan beslöt Naturvårdsverket att låta länsstyrelser sköta tillstånden för skyddsjakt på rovdjur. Dessutom skulle fler vargar få skjutas som licensjakt. För det första anser jag att alla rovdjur skall vara fridlysta och ingen jakt utom skyddsjakt på oskygga och närgånga individer skall få bedrivas. Det som nu Naturvårdsverket tillåter är endast räddsla för vad en skrikig och hänsynslös jägaropinion kräver.
Varför skall jägarna bestämma hur den svenska faunan skall vara sammansatt?
Detta är naturligtvis helt oacceptabelt. Jag är övertygad om att majoriteten av svenska folket vill ha en annan rovdjurspolitik men tyvärr är inte de organiserade som jägarna som ju bildade sitt jägarförbund för mer än 100 år sidan. Men i dag är det nya tider vilket inte Naturvårdsverket insett.
Dessutom är vargjakten helt utanför allt vetenskapligt förnuft. Som genetiker vet jag att en så kraftigt inavlad stam som vargen är, måste den snabbt kunna öka i antal för att den skall ha en chans att överleva. Några nya vargar från Finland-Ryssland lär det inte komma med det kraftiga jakttryck som samerna bedriver på alla rovdjur i renbetesmarkerna. Möjligen skulle en kraftigt höjt ersättning till samerna för att tolerera rovdjur kunna lösa problemet men det verkar tveksamt om svenska staten anser det vara värt pengarna.
Se också hemsidan: http://hansynsfulljakt.webhop.net

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar