torsdag 28 maj 2009

Jaktkritik

I går och idag har radion uppmärksammat att danskarna har en usel djurhållning framför allt hos grisar. Det är upprörande att grisarna inte sköts på ett djurvänligt sätt; att suggorna inte kan vända, sig att grisarna inte har något på golvet utan får skador genom att leva sitt liv på ett hårt betonggolv, att de oftast får lugnskador och tarmskador. I Sverige är kraven hårdare och grisarna har det bättre hos svenska bönder men det innebär inte att de är förskonade från skador och sjukdomar. Även ekogrisar har skador och sjukdomar men inte lika allvarliga. 
Detta har ju ingenting med min kritik av jakten men visar att många människor inte bryr sig om djurens välbefinnande. Som någon framhöll i radioprogrammet är många konsumenter endast intresserade av priset. Både jakten och den industriella uppfödningen av djur orsakar allvarliga djurskyddsproblem. Förhoppningsvis blir människor mer upplysta och blir mer vegetarianer. Köttproduktion är också mycket miljöovänligt vilket jag tidigare har bloggat om.
I dag hörde jag miljöministern Andreas Carlgren tala om att licensjakt skall införas på varg. Helt förkastligt då vår vargstam inte klarar en större avskjutning. Stammen är alldeles för liten och inavlad för att klara ytterligare decimering. Hoppas riksdagen kan rösta ner denna proposition.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar