torsdag 17 december 2009

Jaktkritik

För ca 14 dagar sedan publicerade vi i Aftonbladet en debattartikel som gick ut på att jakten är Sveriges största djurskydssproblem. 100 000-tals djur skadskjuts varje år i Sverige.
Det enklaste sättet att minska skadskjutningarna är att fridlysa alla de djur som inte tas tillvara, är utan jaktligt intresse (framför allt de flesta fåglar) och djur som minskar i antal t ex tjäder och orre.
Förutom en mängd nya medlemmar som var glada att hitta en förening som gjorde något åt jakten fick vi även många uppmuntrande inlägg. Men tyvärr också en mängd meningslösa kommentarer från jägare. Det är verkligen beklagligt att det inte går att få jägare att diskutera alla de avarter som finns inom jakten. Alla påhopp är av slaget "Du har aldrig varit ute i skogen", "Du vet inget om jakt" "Gör något åt världssvälten i stället" men även att räv måste jagas för att fjällräven skall kunna överleva. Detta är något vi aldrig motsagt. Skyddsjakt skall vara tillåten men varför skall man jaga räv i t ex Småland har jag aldrig fått någon förklaring på.
Det verkar verkligen som om vi trampat på en öm tå. Det skall vi fortsätta med!
Se gärna hemsidan: www.jaktkritikerna.se

1 kommentar:

  1. Antagligen har den som författat bloggen på jaktkritikernas hemsida läst mina/andras frågor på Aftonbladet då de har uppdaterat sin blogg den 14 december och hänvisat till de gensvar de fått på aftonbladet. Kortfattat går inlägget i bloggen ut på att den som skriver bloggen ifrågasätter varför man te x nödvändigtvis ska jaga räv i småland, och att jakt efter arter som ej tas tillvara ska förbjudas, samt att skribenten anser att skogsfågelstammarna minskar. Om det nu är så att Hans Ryttman och Christina Lindberg samt "jaktkritikerna" vill framstå som seriösa så ombeder jag er att besvara följande frågor: 1. Vilken effekt på rävstammen tror ni att den natur vi människor har omdanat har på rävens antal, vad tror ni detta har för effekt på de bytesdjur (te x tjäder,orre och hare) räven naturligtvis kommer att äta vid en gnagarkrasch? 2. Vilken effekt tror ni att den omdanade miljön orsakade av oss människor har på tillväxten på kråk och måsfågelstammarna? Samt vilken effekt tror ni att dessa fågelarter har på andra arters reproduktionsmöjligheter? 3.Vilka djurarter är det ni i jaktkritikerna anser skjuts utan att de tas tillvara på? Jag hoppas innerligt på svar ifrån er sida, och på vilket sätt ni anser att jägare i gemen utarmar faunan? Finns som jag ser det ingen annan som tar så mycket ansvar för en god artrikedeom som det jägarkåren gör. Skriv gärna ett svar både här och på aftonbladet debatt. Mvh Jens

    SvaraRadera