fredag 3 september 2010

Jaktkritik

Det var en tid sidan jag skrev på den här bloggen men nu har jag anledning. För några dagar sedan såg jag i DN att svenska björnar inte är farliga. Vid alla de konfrontationer som forskarna gjorde med björnar som var radiomärkta så fann de att de flesta flydde medan andra gömde sig. Detta borde vara till fyllest för att den omfattande björnjakten ska förbjudas. Björnar utgör ingen fara för människor om de inte jagas och då blir skadskjutna. Vill man i Sverige att inga människor skall dödas av björn ska man alltså sluta att jaga dom.
Jag har själv talar med forskare på Grimsö som uttalat åsikten att jagar man inte rovdjuren så ökar tjuvjakten. Detta stämmer ju inte och jag har aldrig trott på denna utsaga. Senast har man kunnat konstatera att jakten på varg i vintras inte har minskat den illegala jakten. Detta kunde jag ju förutse. Det finns ett antal kriminella jägare som aldrig bryr sig om jagar och förordningar. Tyvärr är det mycket svårt att finna dessa kriminella då de som känner dessa, ofta sympatiserar med gärningarna och om de inte gör det, så håller de tyst för grann- familje- eller vänskapssämjan. Men den legala jakten på rovdjur minskar alltså inte den illegala. Detta har konstaterats flera gånger och nu alltså senast med vargjakten. Den måste alltså förbjudas kommande vinter!   

1 kommentar:

Anonym sa...

Tycker det är väldigt märkligt och lite kusligt att en universitetslektor i genetik och statistik står bakom publikationer som behandlar frågor inom områden som etik och moral som den här bloggen behandlar. Speciellt när bloggen så totalt okritiskt anammar en ganska förlegad kantiansk syn på etik (som jag upplever ligger bakom hela projektet). Att det backas upp av en mindre förtroendeingivande och oseriös kvällstidning gör inte saken bättre? Det skrämmande är att bloggen verkligen tror på den trendriktiga tolkningen av diverse fakta för de slutsatser som dras. De slutsatser bloggen kommer fram till är helt enkelt inte speciellt sofistikerade, utan är ofta mer simplistiska än genomtänkta, med målet att all jakt ska förbjudas. Det är ännu mer tråkigt de gånger sånt här tveksamt arbete hörsammas, utifrån det enkla och klara konstaterandet att det som sägs helt enkelt inte stämmer, utan mer är uttryck av okunskap inom diverse områden som naturvetenskap, sociologi och psykologi. Ett sånt handlande blir i slutändan farligt när det i farten förtrycker minoriteter bakom en mask av en rationell moral, som vid närmare granskning mer är granne med emotivism, liksom många andra trender i samhället. Man häver rätt och slätt bara ur sig saker utifrån känslan att det man kritiserar MÅSTE vara fel. Inte en speciellt hållbar grund.