måndag 14 mars 2011

Jaktkritik

Jag har nu sett tre ringduvor som ju få betraktas som vårfåglar. Eftersom jag bor i Stockholm (visserligen i ett ytterområde) nära Farsta så får jag inte tillfälle att se eller höra de första lärkorna eller tofviporna. Men plusgrader på dagarna tyder att våren kommer så sakteliga.
Men visste du att ringduvan dödas i 71 000 exemplar? (Jägareförbundets egen statistik för 2007/2008) Det är bara gräsanden som dödas oftast bland fåglarna med 91 500 ex.
Hur många hekto kött får man av en ringduva? Är det verkligen någon svensk som behöver det tillskottet av kött? Eftersom jakten sker på hösten då duvorna samlas i flock så blir det med all säkerhet många skadskjutningar. Vid fågeljakt i allmänhet har beräkningar gjorts på att mellan 20 - 30 % av fåglarna skadas. Jakten måste bara vara ett perverst njöj för att få skjuta på en flygande fågel i stället för att skaffa sig en lerduveanläggning.
Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se
Gå gärna in på Facebook-gruppen Jaktkritikerna

2 kommentarer:

  1. Det finns ett ord som passar och det är "sorgligt".

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Enligt uppgifter från en matlagningssida får man ut ungefär 44 % av levandevikten som kött på en fågel. Ringduvor väger enligt Wikipedia mellan 400 och 550 gram, vilket betyder att man får ut ca 2 hg kött på en duva.

    Det blir inget billigt kött varken i kronor eller i lidande för djuren.

    SvaraRadera