fredag 8 april 2011

Jaktkritik

I går fick jag en e-post från en jägare som ansåg att vi hade fel i det vi skriver på vår hemsida. 1. Han anser inte att skadskjutningarna är så många som vi uppger. Jag vet att det finns fem svenska undersökningar som styrker våra siffror. (Det finns också flera amerikanska men de gillas inte av svenska jägare som anser att amerikanarna är sämre skyttar än de svenska. Fan tro´t! Men...) 30 % av rävarna har hagel i kroppen (forskning från Riksmuseet) 25 % av funna havsörnar har hagel i kroppen (forskning från Riksmuseet) 15 % av älgarna skadskjuts så att de måste eftersökas (Jägareförbundet) 60 % av äldre sädgäss har hagel i kroppen (Sveriges ornitologiska förening) 25 % av upphittade vargar har skottskador (forskare på Grimsö) De ovanstående gäller all rovdjursjakt där minst 20 % av djuren måste eftersökas. 2. Han anser att om rävjakten skulle upphöra skulle det innebära att alla rådjur skulle utrotas. Rovdjur utrotar aldrig sina bytesdjur. Visserligen blir troligen proportionen mellan arterna annorlunda men det är bara jägare som är "artsitiska" = anser att djur är olika värda. 3. Han anser att hararna inte far illa av jakten på vintern. Självfallet påverkas en jagad hare till det sämre. Haren gör av med energi som den skulle ha behövt för att överleva kalla vinternätter. Tiden för födointag minskar vilket också leder till förlorat energiintag. Ökade stressnivårer leder till fysiologiska nackdelar. 4. Han påstår att jakt dygnet runt endast gäller vildsvin. Han borde läsa Jaktförordningen där det framgår att vi har rätt. 5. Han påstår att jakten inte är slumpvis. Helt konstigt uttalande. Alla vet att jakt innebär att djur som skulle ha kunnat ha fortplantat sig dödas och djur som inte får den chansen klarar jakten men dör av andra orsaker. Jag skulle hoppas att Jägarexamen lär nya jägare något om biologi och jakten påverkan på det vilda. Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se gå gärna in på Facebook Jaktkritikerna

2 kommentarer:

  1. Bra svar. Det är ren fakta som också varje jägare borde ta till sig. Kanske de skulle bli lite mer ödmjuka inför varje levande varelse om de lärde sig lyssna lite på andra innan de uttalar sig om sin egen förträfflighet. Har hört alltför många jägare uttala sig om hur bra de själva är på att sköta viltvård. Och skadskjuter gör de aldrig när de själva får säga det. Dock har jag hört andra jägare säga att många slänger ivär ett skott på chans när de ser en räv t.ex. Även om räven är långt borta. Men då har alltid räven klarat sig oskadd när jägaren berättar om detta. Det värsta är att i många fall är de så oerhörd stöddiga. Jag vet inte om det är för att de bär vapen som de blir sådana. Jag har gjort mitt bästa för att förstå men jag lyckas inte.

    SvaraRadera
  2. Reidun Wingfjord10 april 2011 kl. 10:27

    Nej, så är det ju rovdjuren utrotar inte sitt byte. Har stödutfodrat rådjur i över 9 år, denna vinter hade jag 54 st på 16 utfodringsställen och här finns både räv och lo. Har sett flertal gånger lon bara går förbi liggandes rådjur, då man tänkt att nu blir det värdens dramatik. Men icke, lon tar bara bytesdjur då den är hungrig. Det är lika dant med rävarna här, de har det inte lätt då de springer och jagar upp flocken med rådjur, där rådjuren till slut ställer upp sig i en ring och går till anfall samtidigt och då vänder rävarna och sticker.

    SvaraRadera