torsdag 18 augusti 2011

Jaktkritik

Visserligen påstår Andreas Carlgren att vargstammen ska få öka över de nuvarande 210 individer. Han vill dock inte säga hur stor vargstam som han vill tillåta.
Det är klart att det behövs minst 500 vargar eller snarare 50 par då det är de individer som reproducerar sig som är de intressanta rent genetiskt. För att denna population vargar ska kunna överleva på sikt behövs också att minst en obesläktad individ invandrar och får möjlighet att ingå i genpoolen varje generation. Problemet med att hålla stammen på denna låga andelsnivå är att man kanske kan minska den direkta inavelsgraden men att man fortfarande förlorar gener (alleler) då få individer parar sig. Man kan tänka sig gener (alleler) som ett mynt som singlas. Antingen kommer krona (allel A1) eller klave (allel A2) upp. Kastas myntet få gånger är risken stor för att få endast krona eller klave vid alla kasten= då få individer parar sig ökar risken att endast en allel förs vidare till nästa generation. I vargens fall finns inte allelerna i 1:1 proportion utan då vargstammen är gravt inavlade är allalerna i mycket mer ojämn fördelningen. Risken för att förlora alleler är därför mycket större. Att man som man gör i dag inte tillåter vargstammen att växa tillräckligt snabbt ökar ju risken för att värdefulla gener försvinner. 
Det är alltså mycket oroande att regeringen fortfarande tillåter jakt. Till den lagliga jakten ska ju den omfattande tjuvjakten och onaturlig död genom skyddsjakt och olyckor. 
Gå gärna in på vår hemsida: www.jaktkritikerna.se
Gå med i Facebook-gruppen Jaktkritikerna

1 kommentar:

  1. Inaveln och dess utveckling anses vara en av de viktiga faktorerna för den svenska vargstammen. Att minska inaveln är ett av de viktigaste målen med svensk vargförvaltning. Jag anser det målet motverkas om man inte begränsar vargstammen ungefär som nu innan den får växa i storlek. Jag tittade i den senaste rovdjursutredningen och fann att den har samma uppfattning.
    Jag har tänkt ganska mycket över varg med stor vikt på inaveln. En del av dessa resonemang finns på
    http://www-genfys.slu.se/staff/dagl/varg/

    SvaraRadera