tisdag 22 maj 2012

Jaktkritik


I debatten mellan Jesús Alcalás (DN Debatt 5/5) och Lotte Lydeking (DN Detbatt 7/5) (kommunikationschef på Svenska Jägareförbundet) är det viktigt att framhålla att det inte enbart handlar om de miljoner som Jägareförbundet erhåller från samhället. Det allvarliga är att Jägareförbundet är en förening liksom många andra. Men Jägareförbundet fick 1939(!) ett uppdrag bl a som informatörer till allmänheten men är jäviga i så motto att de för ut den infomation som de vill i sina egna syften. 
Det är som man brukar säga "sätta bocken till trädgårdsmästare". I en statlig utredning för några år sedan, som just handlade om Jägareförbundets uppdrag, betecknade Naturvårdsverket uppdraget som "otidsenligt" och liknade detta, som när Svenska Naturskyddsföreningen hade ett uppdrag för natur- och miljövård i Sverige före Naturvårdsverkets inrättande på 1960-talet.
För att uppdraget ska vara neutralt och sakligt ska naturligtvis uppdraget, som ligger utanför föreningen eget informationsområde till sina medlemmar, ligga hos en statlig myndighet t ex Naturvårdsverket. Om detta uppdrag skulle kosta 50 miljoner som nu går till Jägareförbundet är väl tveksamt. Summan skulle bekosta minst 50 tjänster men det är ju lämpligt att jägarna även i fortsättningen står för denna summa. Jägarna äger ju inte djuren och ska självfallet betala för att de får tillåtelse att döda ca en miljon djur varje år. Denna decimering av våra gemensamma djurstammar påverkar oss djur- och naturvänner som får minskade chanser att se djur i vår natur. Denna rekreations- och naturupplevelseförlust måste också räknas in i den summa som jägarna blir skyldiga oss andra. LL framställer Jägareförbundet som den gode herden som tar hand om alla sina djur på det bästa sättet. Nu är ju förhållandet det motsatta.
Jakten är omoralisk i så motto att av den miljon som dödas så dödas ca 350 000 djur och slängs på sopbacken i den s k viltvården. Dessutom skadskjuts 100 000-tals djur i jakten med stort lidande för djuren varje år. En reduktion av jakten till att omfatta djur som gör allvarlig skada som t ex idag älgar, vildsvin och individer av andra arter skulle göra informationsberovet minimalt och minska skadskjutningar och därmed med många djurs lidande med 90%. 
Läs också vår hemsida:www.jaktkritikerna.se
Gå med i FB-gruppen Jaktkritikerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar