tisdag 13 november 2012

Jaktkritik

"Att jaga lo under hösten kan i Jämtlands län betraktas som djurförsök. Då krävs tillstånd från en djuretisk nämnd enligt Jordbruksverket. I grannlänet Västerbotten går det dock bra att jaga lo på hösten. Där kallas jakten för skyddsjakt. Då får länsstyrelsen själv ta beslutet utan att blanda in Naturvårdsverket och Jordbruksverket. "
Citatet är från tidskriften Jakt och Jägare

Jag har fått citatet från FB-gruppen Jaktkritikerna och jag kommenterade artikeln lite där men jag ser fler aspekter som bör diskuteras.

För det första varför betraktas inte all jakt som "djurförsök"? Det är ju synnerligen märkligt att en licensjakt som Jämtlands län vill inför på lodjur under hösten ska granskas men inte all annan jakt som ju med all rätt kan betraktas som ett lidande för djuren som inte kan betraktas som försvarligt för det syfte som jakten har (naturupplevelser, avkoppling, spänning mm). Den djuretiska nämnden ska ju avgöra om ändamålet (rädda eller bota människor från sjukdomar)  helgar medlen (gör djur allvarlig skada och eller medför lidande). Skulle jakt utsättas för en granskning av en djuretisk nämnd så har jag svårt att tro att den skulle bifalla jakt. "Djurförsöket" skulle inte anses tillräckligt etiskt att utföra.

För det andra ska skyddsjakt enligt min mening bara komma ifråga om en individ gör allvarlig skada, som t ex på ren där den naturligtvis kan ta enstaka individer och orsaka skada. Men skadan bör ju undersökas om den är allvarlig för det är ju så att renägaren få ersättning för rovdjursrivna renar och liksom i fallen där lodjur river får blir det ju inte automatiskt tillstånd till skyddsjakt. Renbeteslanden har under många år fått mycket stor del av den kvot som Naturvårdsverket delar ut vid jakt på lodjur just för att minska samernas förluster av renar. Sedan visar det sig att kvoterna inte fylls. Vad detta beror på har jag ingen aning om. Kanske det inte finns tillräckligt med lodjur, kanske det inte är värt mödan att jaga då antalet inte utgör några problem, eller ren slöhet. Detta borde undersökas.

För det tredje är höstjakt bättre enligt min mening. Djur som överlevt vintern är bättre anpassade till sin natur och därför har bättre förutsättningar att leva vidare och fortplanta sig. De djuren ska man vara mest rädd om. Naturligtvis kommer en jakt på hösten också att döda djur som skulle ha överlevt vintern då jakten är helt slumpmässig och inte på något sätt kan avgöra vilka djur som bäst förutsättningar att överleva men risken är ju oändligt mycket större ju längre fram på våren som jakten pågår.
Se hemsidan: www.jaktkritikerna.se och gå med i FB-gruppen Jaktkritikerna



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar