torsdag 29 augusti 2013

Jaktkritik


Jag läser i tidningen att de västra delarna av England (Somerset och Gloucestershire) har problem med att korna har tuberkulos. Därför att regeringen och lantbrukarna kommit överens om att 5 000 grävlingar ska dödas eftersom grävlingarna bär på tuberkulossmittan. Denna decimering av stammen anses nödvändig för att minska smittorisken för korna. 
Djurvänner inom den brittiska djurrättsorganisationenRSPCA protesterar och menar att grävlingarna kan orsakas lidande vid jakten och att jakten inte är vetenskapligt grundad och att de grävlingar som undgår att dödas sprider sig och därmed sprider också smittan. Djurvännerna vill att mer vaccin ska användas. 
Företrädare för jakten hävdar att liknande aktioner på Irland och i USAhar varit lyckade och att smittan kraftigt minskat.
Detta uttalande är ju ingen vetenskap. Orsak och verkan har ju inte med detta bevisats. Det ju lätt att  skoja med att smittan minskar beroende på att HIV-smittade minskar i Sydafrika eller att ungdomsbrottsligheten minskar i New York. Mer realistiska förklaringar kan ju vara att smittan minskar beroende på att fler kor får vaccin vid strörre utbrott av sjukdomen och att smittade kor isolerats från andra vilket naturligvis är de givna åtgärderna. Dylika åtgärder måste ju självfallet kontrolleras och läggas in i avgöranden för att förhindra att fler kor smittas. Innan detta är klarlagts borde ju inte den på föreslagna jakten påbörjas.
Även om det inte står något om det i artikeln så kan jag tänka mig att engelska jägare är tacksamma för att men hittat ett föregivet skäl att skjuta av ett större antal grävlingar. Grävlingen är fridlyst i England och det är därför denna jakt upprör många djurvänner. Här i Svrige tillhör grävlingen de fredlösa djuren som ingår i den mycket oetika "viltvården". Grävlingen anses vara ett rovdjur som äter fasan, and och skogshöns ägg om de kommer åt även om maskar, rötter och dylikt är dess huvudsakliga föda.. Det är därför jägarna ser till att ca 30 000 grävlingar dödas varje år i Sverige. Lika många grävlingen anses också dö på våra vägar och det blir inte tal om att grävlingar blir vanliga i Sverige. Jag är övertygad om att engelska jägare ser på grävlingen precis som de svenska jägarna gör. De ser nog gärna att det finns ett allvarligt skäl till jakt på grävling. 
Läs hemsidan: www.jaktkritikerna.se och gå med i FB-gruppen Jaktkritikerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar