tisdag 3 september 2013

Jaktkritik

I måndags, alltså första måndagen i september, började älgjakten i norra Sverige. Älgjakten börjar en månad senare i södra Sverige. Detta vet alla som är intresserade av jakt och självklart alla älgjägare. Varför man visar detta i TV förstår jag inte. Vem mer än möjligen de som får visa upp sig i TV är intresserad.
Skulle man inte händelsevis veta om startdatum för älgjakten blir man snabbt medveten om denna om man ger sig ut i skogen för att plocka lingon eller svamp. Det är i älgjaktstider som jag blivit bortkörd eller fått höra att jag får gå i skogen på egen risk.
Allt nog älgjakten är den jakt förutom vildsvinsjakten som jag kan acceptera. Den ger en stor mängd kött som konsumeras och den minskar skador på skog och allvarliga trafikolyckor. Älgjakten är också organiserad så att de som deltar måste klara av ett jaktprov på bana innan de får deltaga. Enligt någon jägare jag träffat är dock kamrattrycket för stort och några dåliga skyttar kommer med av lojalitets skäl. Jakten är ofta organiserad och det finns ett grupptryck att inte skicka iväg ett chansskott så att jaktlaget måste ut på ett besvärligt eftersök. Trots detta finns uppgifter på att 14% av älgarna skadskjuts. Kanske bättre än andra jakten men alldeles för många älgar får lida vilket inte är acceptabelt.
En annan nackdel med jakten är att älgstammen har blivit "sönderskjuten". Det finns nu alldeles för få äldre tjurar och antalet tjurar i förhållande till kor är 2:1 vilket inte är gynnsamt för stammen. De flesta jägare vet om detta men eftersom jaktlagen arbtar inom ganska snäva områden är man sig själv närmast och finns det en gammal tjur i området tycket man naturligtvis att någon i jaktlaget ska få chansen att fälla 12-taggaren.
En del jägare tror sig kunna bedriva avel med hjälp av jakt. Men detta är omöjligt. Med kunskap inom husdjursavel vet jag att men måste ha mycket noggranna mätmetoder på det som ska förädlas och göra mycket noggranna parningar för att få resultat. Jakt innebär alltid en utarmning av de jagade stammarna då jakten är slumpmässig och inte gynnar de djur som skulle överlevt i en fri konkurrens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar