fredag 29 november 2013

Jaktkritik


Många har sett avsnittet där man ser kineser slita av pälsen på angorakaniner och där kaninerna skriker av smärta. Det är outhärdligt, brutalt, barbariskt, vämjeligt, för djävligt, vedervärdigt, vidrigt. Det är svårt att finna ord bra nog för att uttrycka den avsky som dylik behandling av djur. DN:s ledarsida (29/11-13) tar i dag upp den kinesiska tortyren av oliktänkare och människorättsaktivister och menar att vi som med rätta upprörs av behandlingen av kaninerna också kunde demonstrera mot Kinas förtryck av "dissidenter, muslimer, kristna, buddister och aktivister". Detta är naturligtvis en självklarhet. 
Men DN glömmer att vi som allmänhet inte kan påverka Kinas politik. De som möjligen skulle kunna påverka Kinas politik reser till Kina och uttalar några förpliktande fraser om mänskliga rättigheter men går sedan till en middag där man umgås som goda vänner. Sedan kommer olika företag att underteckna för kapitalisterna på båda sidor gynnsamma avtal. 
Det heter alltid att har vi inget utbyte så kan vi aldrig heller påverka. Men inget händer. Varför inte avstå från de lukrativa kontrakten? Kanske fler länder i västvärlden som upprörs lika mycket som svenskar skulle följa efter. Stora marknader skulle försvinna för Kina och de måste kanske ändra sin politik-
När det gäller kaninerna så visas den grymma behandlingen på SVT och den blir direkt påtaglig. Dessutom påverkar de mångas reaktion de företag som importerar angoraull så de omedelbart slutar. Upprördheten ger effekt vilket inte politikernas fraser gör när de är i Kina. 
DN skriver också i ledaren "Det är nämligen inte svårt att hitta minst lika många kinesiska Youtube-klipp av skrikande människor." Utan att veta något om dessa (jag tänker inte leta) så kan jag tänka mig att STV inte visar dessa klipp då de kanske inte går att fastställa sanningshalten i dessa klipp. De finns naturligtvis många som vill svärta med den kinesiska regimen och fejkar och arrangerar filmsnuttar. Att få autentiska filmer från kinesiska fängelser tror jag är oerhört svårt.  

Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i FB-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida. 

Inga kommentarer: