fredag 24 januari 2014

Jaktkritik


Jag läser om filmen "Hästmannen - sista striden" som är en dokumentär om Stig-Anders Svenssons försök att få behålla sina hästar som är en stor del av hans liv och kärlek. Länsstyrelsens djurskyddsinspektör vill ta ifrån Stig - Anders hans hästar då hans skötsel enligt djurskyddsinspektören inte uppfyller de krav som ställs på djurskötsel. Filmen tar inte ställning till om Stig - Anders sköter sina hästar på ett godtagbart sätt eller om Länsstyrelsen har rätt i att skötseln är alltför bristfällig. 
Jag har naturligtvis ingen som helst möjlighet att bedöma om hästarna har det tillräckligt bra eller om de vansköts. Jag har inga kunskaper om hästskötsel och jag är helt okunnig om förhållanden för hästarna. Men jag kan se och undra över den enormt stora skillnaden som finns mellan de krav som ställs på djurhållning av våra husdjur och sällskapsdjur i förhållande till det som våra vilda djur utsätts för vid jakt. 
De vilda djuren lever självklart ett hårt liv till skillnad från de djur vi som vi tar hand om. Men det finns djur som vanvårds ofta av psykiskt störda personer, dock inte Stig - Anders även om han är egen i sitt sätt. Det är därför viktigt att djuren som vi har, husdjur liksom sällskapsdjur, inte lider och far illa. Djurinspektörerna gör därför ett svårt och viktigt arbete. 
Djurskyddslagstiftningen innefattar inte de vilda djuren. De vilda djuren kan därför utsättas för lidande genom skadskjutningar och stress utan att jägarna gör något olagligt. De enda fall som jag känner till är då två jägare dömts för att orsakat "onödigt lidande" enligt jaktlagen då de skjutit med hagelgevär på älgar. Att jaga utan att skadskjuta är naturligtvis omöjligt men en sådan lag skulle kanske vara avskräckande och få många att hålla inne med skottet om de inte vore helt säkra på att skottet skulle vara direkt dödande. Problemet är naturligtvis att få någon till domstol på det som sker i skogen oftast blir okänt. 
För att få mer uppmärksamhet på det lidande som jakt innebär borde djurskyddsorganisationer få mer att säga till om när det gäller jakt i de förändringar som nu diskuteras om Jägareförbundets ställning och vem som ska få större makt att besluta om jakten, Naturvårdsverket, Jordbruksverket och/eller Länsstyrelserna.

Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i FB-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar