lördag 15 mars 2014

Jaktkritik

Hörde på radio att vildsvinen utrotades i Sverige i slutet av 1700-talet. 200 år senare 1984, alltså för precis 30 år sedan sköts det första vildsvinet igen. Vildsvinen kommer med all säkerhet från vildsvin som hållits i hägn och därifrån rymt. Det är säker i alla fall i norra Uppland där Harg har hållit vildsvin i hägn men där de har haft möjlighet att rymma.
Alltnog i dag uppskattas vildsvinen till ca 300 000 och ca 100 000 skjuts. Men vildsvinen gör allvarliga skador på grödor och trädgårdar och orsakar många trafikolyckor. Det vore önskvärt om färre vildsvin fanns. Men jägarna hävdar att de är mycket svårjagade och att jägarna gör så gott de kan.
Men hur kunde människorna på 1700-talet utrota djuren med de primitiva vapen de då hade? Idag har vi fler jägare, mycket bättre vapen och andra hjälpmedel som belysning för att kunna jaga på kvällar och nätter. Ändå är vildsvinen mångdubbelt fler i dag än på 1700-talet.
Kan någon berätta för mig varför inte dagens jägare förmår att begränsa vildsvinens antal till mer rimliga nivåer?

Läs hemsidan: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Läs gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter" Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar