fredag 21 mars 2014

Jaktkritik


Jag har alltid läst böcker och en gissning är att det blivit några tusen under mina år. Jag läser brett och det bli både romaner och fackböcker. 
De flesta böckerna har inget med jakt att göra eller inte ens nämner ordet jakt eller jägare. men ibland dyker det upp något som ger mig idéer till en blogg.
Nu läser jag Harry Martinssons "Bolles sagor" som är ett antal episoder som inte kom med i Martinssons stora roman "Vägen till Klockrike". I en av dessa historier finns ordstävet " Det är till hans bästa, sa jägaren när han sköt katten". Citatet används självfallet ironiskt då bönderna talar om för luffarna att de ska arbeta. De tror att tjatet ska "hjälpa" luffarna till ett bättre liv.
Men ordstävet är en realitet för många jägare. Jag har själv hört jägare som hävdar att jakten på rådjur är nödvändig för att de inte ska svälta ihjäl på vintrarna. Det är inte bara jägare som tror på detta. De s k forskarna på Grimsö har framhållit att lodjuren måste jagas just för att de inte ska duka under av svält på vintern. Många är tidigare hade och en på Jägareförbundet anställd biolog med märkligt nog professors namn också samma åsikt när det gäller duvhöken. Glädjande nog är duvhöken äntligen är fridlyst även från skyddsjakt på fananerier. Duvhöken fridlystes från jakt redan 1976. 
Många tror på "forskare" och för vidare deras åsikter. Men det finns forskare som styrs av deras uppdragsgivare och sina förutfattade åsikter. "Sanning" är ett begrepp som man alltid ska vara skeptisk till.
Nu är det ju så att många djur svälter ihjäl på vintern men djuren är individer och vissa dör men andra överlever. Jägarna kan inte veta vilka som ska överleva och vilka som kommer att dö. Det är inte likgiltigt vilket djur som dör eller överlövet; individer är inte utbytbara, de är individer. Hos fåglar som är mycket undersökta har man funnet att en liten del av populationen stor för den största delen av produktionen av ungar. Det finns all anledningen att tro att så förhåller det sig också hos däggdjur. 
Det är alltså bäst att våra djur får leva så naturligt som möjligt och framför allt inte dödas genom jakt som förstör djurens naturliga utveckling. 

Läs hemsidan: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jakkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggare om jaktens avarter". Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar