onsdag 16 april 2014

Jaktkritik

Hörde på radio ett program som handlade om den utsortering av tuppar som sker då varphons odlas fram. Eftersom tupparna inte lägger ägg är hälften av kycklingarna värdelösa och tuppkycklingarna blir tillsammans med andra döda djur, som inte kan användas till människoföda, endast bränsle (!) i värmekraftverk.
Man skulle ju kunna tänka sig att föda upp kycklingarna och sedan slakta dem för konsumtion. Men detta är oekonomiskt då de växer sakta till skillnad från de broilers som nu används till kycklingkött.
De äggläggande och köttproducerande hönsen har avlats i två riktningar så att de inte kan användas till både ägg- och köttproducenter.
I programmet talades det om att Tysklands största delstat Nordrhein-Westfalen har för bjudit dödandet av djur utan rimlig anledning. Därför får inte heller dessa tuppkycklingar dödas. Men som en tjänsteman på Jordbruksverket framhöll exporterar förmodligen dessa hönsuppfödare dina tuppkycklingar till en annan delstat där de sedan avlivas. Ur djurskyddssynpunkt är knappast detta det bästa. Tuppkycklingarna får stå några dagar till tätt packade och sedan transporteras många timmer innan de går samma öde till mötes som de skulle ha gjort bara några dagar tidigare. Man har alltså inte vunnit något med förbudet.
Men det vore intressant att veta hur politikerna i delstaten ser på jakt. Anser man att jakt är ett nödvändigt dödande?  

Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar