fredag 20 juni 2014

Jaktkritik

Hörde idag på radio att Öland har fått in vildsvin. Eftersom Öland har stor delar av skyddsvård natur och att det är förhållandevis många bönder vill de flesta att vildsvinen skjuts bort. Men det vill naturligtvis inte jägarna.
Man tvistar om på vilket sätt vildsvinen har tagit sig till Öland. Hur långt kan de simma och kan de springa över isen? Ofta är ju isen uppbruten och vildsvinen måste då simma bland isflaken. Men som på många andra håll kan jägare ha flytta vildsvin till Öland.
Nu gäller frågan om vildsvinen tagit sig till Öland på ett naturligt sätt eller inte. Om de kan anses tagit sig till Öland på egen hand behövs det ett riksdagsbeslut för att kunna utrota dem från ön. Detta vill de flesta på ön liksom Naturvårdsverket. Om de är ditförda så skulle en utrotning inte vara olaglig.
Det är märkligt att så fort ett rovdjur gör skada så finns det alltid personer som vill utrota rovdjuren men om jägarna vill ha vildsvinen kvar på ön så ska det till ett riksdagsbeslut för att rädda stora och unika naturvärden.
Vildsvinen är inte naturliga på ön. Karl XI lär ha infört vildsvin på 1600-talet för sin jakt men bönderna lyckades på 1700-talet få bort dom. Låt bönderna och Naturvårdsverket rädda Ölands natur!

Läs hemsidan: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar