tisdag 24 juni 2014

JaktkritikI

I midsomras kom en kompis och jag att tala om att det kommer nog att bli ett fint svampår i år eftersom det har regnat så pass mycket i juni. Då kom han att berätta om att när han plockade trattkantareller efter 1986 (efter tjernobyl) så fick man lämna in för becerell - mätning gratis på kommunen. Då hade han 80 000 becerell per kg för hans torkade svamp. Sedan minskade mångden ganska snabbt och efter några år fick man ingen gratis bestämning av radioaktiviteten.och han uppfattade då att det var fritt fram att äta svampen.
I samband med den höga aktiviteten av cesium så infördes det vårjakt på rådjur eftersom rådjuren äter svamp på höstarna och då får i sig stora mängder cesium. Jägarna skulle då slippa att kasta det förorenade köttet och rådjuren skulle kunna beskattas på våren då radioaktiviteten var ofarlig.
Alltnog så finns denna jakt kvar trots att det nu är 30 år sedan Tjernobyl-olyckan. Samerna kan sälja sitt renkött utan problem och då antar jag att cesiumhalten i rådjursköttet också är ofarligt. Men ändå kvarstår tillståndet med vårjakten. Helt obegripligt.
När jag kontakter Naturvårdsverket har de ingen aning om cesium-halter utan hänvisar till jägare i Gävleborg. Den jägare jag får kontakt med påstår att de gör regelbundna kontroller och att vårjakten är nödvändig men några analysresultat vill han inte lämna ut.Jag tvivlar på att jakten är nödvändig i alla fall i de län som den nu tillåts i. Se nedan
Västerbottens-, Västernorrlands-, Gävleborgs-, Uppsala- och Västmanlands län. Hornbärande djur,  även 1 maj - 15 juni.

Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer: