fredag 4 juli 2014

Jaktkritik

På Fb-gruppen Jaktkritikerna blev jag uppmärksammad på den debatt i Metro angående tjuvjakt och betald safarijakt. En del hävdade att safarijaktem gav pengar till att bevara de vilda djur som finns i Afrika t ex noshörningar och lejon. Andra medlade att det inte spelar någon roll vem som dödar det är lika förkastligt bädda sakerna.
Alla är övenens om att tjuvjakt ska bestraffas då den ofta i Afrika hotar tex noshörningar som i flera länder håller på att utrotas. De som hävdar att det är bra med safarijakt där rika gubbar kan betala miljontals kronor för att få skjuta t ex en noshörning för med sig att de lokala befolkningen kommer att värdesätta djuren mer och därför bidrar till att se till att inga tjuvskyttar kan röra sig i området.
Jag tror att de har fel. De djur som finns i Afrika finns framför allt i de stora nationalparkerna som finns Där rör sig 1000-tals turister och uppsyningsmän men ändå kan tjuvjakten pågå. Områdena är stora och tjuvjagarna kan hålla sig gömda och jagar oftast när det är mörkt.
I vissa länder kan elefanter orsaka allvarliga skador. Afrikas befolkning växer och de odlingar som finns är viktiga för en fattig befolkning. Jag tror att det är rätt att beskatta elefantstammarna, precis som vi måste beskatta vår älgstam. Kan den beskattningen ske med hjälp av att rika människor betalar stor pengar för den jakten och att pengarna går till de människor som lider mest av elefanternas härjningar skulle det säkert vara utmärkt. Annorlunda är det med sällsynta och utrotningshotade djur som noshörningar. De ska naturligtvis aldrig jagas varken av tjuvjägare eller andra jägare. De jägare som kan betala miljontals kronor för sin jakt borde ge dessa pengar till t ex WWF som i sin tur kan bygga upp en fungerande vaktstyrka med sina resurser.
I Sverige är den mesta av jakten helt onödig och fyller enbart att tillfredsställa jägarnas behov. Idag är det enbart älg och vildsvin som måste hållas under kontroll av jägare då våra rovdjursstammar i är tillräckligt stora. Hur det ser ut i Afrika är jag inte mannan att avgöra men enligt de TV-filmer som visas tycks de flesta djur (rovdjur och bytesdjur) finnas i balans och därför tycks jakten vara onödig utom i vissa fall där skyddsjakt måste tillåtes liksom i Sverige.

Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-Gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik -essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar