fredag 1 augusti 2014

Jaktkritik

För några dagar sedan läste jag att det kastas drygt en miljard kilo ( en miljon ton) eller ca drygt 100 kg per person i Sverige av det som slaktas (kor, grisar, höns osv), Vad som kastades framgick inte av artikeln men grisfötter nämndes. Jag kan tänka mig att lungor, njurar och levrar också kastas idag mer än det gjordes förr. Vem har ätit oxsvanssoppa nyligen? Idag äter man inte för att bli mätt och få i sig de kalorier som vi behöver utan för att det ska vara gott och att man kan njuta av måltiden. 
Jag skulle dock tro att man försöker använda de ratade delarna av de djur som slaktas till något vettigt och att delarna inte bara får ruttna bort. I ett reportage om ägghönsproduktion sorterades tupparna bort direkt och dessa användes till bränsle. Man kan tycka vad man vill om det cyniska att använda det som en gång varit levande djur till bränsle men vad ska man använda tupparna till i stället. Att föda upp dem till vuxna djur som sedan slaktas skulle enligt reportaget bli för dyrt då de växer långsammare än de broilers som nu är utgångsvara för kycklingkött. Eftersom all mat ska vara billig (den är alltför billig enligt min mening) så skulle inga köpa dessa tuppar. Därför blir de bränsle och förmodligen även de andra osäljbara produkterna. Finns det andra alternativ?
I går läste i DN ( 31/7) att skörden av spannmål kommer att bli rekordstor i år. Men det stod också att den ”största delen” används som djurfoder i Sverige. Detta är ju också ett stort slöseri. Endast 10% av energivärdet kommer till användning vid produktion av kött. Att använda mat som skulle kunna brukas av människor förstör vår jord. Vi i västvärlden använder resurser som det skulle behövas sex jordklot (eller var det tre?) om alla jordens invånare skulle leva som vi gör. Vill vi att de 9 10 miljarder människor som kommer att finnas på jorden om 50 år och om vi vill att de flesta av dessa ska kunna ett drägligt liv så måste vi i västvärlden leva ett mer återhållsamt liv. Alla har vi ett stort ansvar.


Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen jaktkritikerna. Köp gärna boken ”Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter”. Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar