måndag 29 september 2014

Jaktkritik

I radioprogrammet "Jaga med P1" ägnades fyra program ( ca 80 min) till att låta jägare komma till tals och framför sina åsikt utan att i något fall ifråga sätta deras uttalanden. Jag fick visserligen framför några av de negativa synpunkter man kan ha på jakt i det första programmet men ett större ifrågasättande och klargörande av några jägares utsagor borde ingå i reportrarnas arbete.
I det sista programmet fick jägare uttala sig om rävjakt utan att den jakten överhuvudtaget behövdes motiveras mer än från jägarens synpunkt. En annan jägare fick påstå att ca 80 % accepterade jakt. Men vad betyder det? Jag accepterar jakt på älg och vildsvin idag då vi i Sverige saknar rovdjur som kan hålla dessa stammar på en lämplig nivå. Om man frågar svenska folket om de accepterar jakt som sker för nöjes- eller spännings skull så svarar mer än 60 % att de INTE gör det. Detta enligt en enkätundersökning utförd av SLU i Umeå. Eftersom all jakt sker för nöje och spänning så är Sveska folket mot den jakt som sker idag. Detta borde reportens veta. En annan jägare (jag utgår fram att han jagade eftersom han uttryckte så positiva åsikter om jakt) men även tydligen anställd på SLU i Uppsala fick framför sin syn på vargjakt som skulle kunna locka utländska jägare hit och att vargpälsar skulle användas. Det framgick ju naturligtvis inte om jakten skulle ske idag eller äng vargstammen var 5000 djur. Men jag antar att han menade att vargar skulle jagas redan i dag. Dessutom kan inte pälsar användas om det finnskulhål i pälsen. Vid licensjakten som utfördes för några år sedan sköts t ex en varg med åtta ! skott. För att få bra pälsar måste djuret fångas som t ex i Kanada där de använder bensaxer som glädjande nog är förbjudna i Sverige.
Att vara påläst som journalist är en nödvändighet. Tyvärr var inte dessa intervjuare det.

Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar