fredag 13 mars 2015

Jaktkritik

För några dagar sedan läste jag en recension av en bok som handlade om människans historia. Men i inledningen av sin recension hade Lars Linder (DN) en liten egen reflexion om djur. Han skrev att han vid något tiullfäkke ett en dokumentär där en apa och en fågel hade fått problem att lösa och de var så svåra att LL själv skulle ha svårt att klar upp problemen. LL skrev då att skillnaden mellan människa och djur blir mer och mer "porös".
Jag håller helt med LL och efter att ha läst Frans de Waals bok "Empatins tidsålder och Pelle Strindlunds "jordens herrar" så kommer vi nu levande människor att dömas hårt av kommande generationer för vårt sätt att behandla djur både domestiserade och vilda.Per Jensen har också skrivit mycket om hunden som visar att många egenskaper delas med människan.
Det enklaste vore att sluta jaga. Det är ingen som behöver jag för sitt uppehälles skull. Jakten innebär också mycket större lidande beroende på skarpskjutningar och stress än hos de tama djuren (även om undantag naturligtvis finns).
Jag hoppas att de värsta avarterna inom jakten som "viltvård" och fågeljakt ska kunna förbjudas. Det skulle innebära en stor skillnad för väldigt många djurarter i Sverige.

Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna- Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar