måndag 27 april 2015

Jaktkritik

Jag har aldrig tyckt att Naturvårdsverket skött sitt uppdrag på ett bra sätt- När det gäller jaktfrågor har de alltid varit för mer jakt och jag är övertygad om att det beror på att det är alltför många jägare som sitter som tjänstemän i de positioner som har hand om jaktfrågorna. Det verkar som om tjänstetillsättningen utgår från att det bara är jägare som kan sköta dessa frågor. Gissningar från mon sida men det senaste tycker jag tyder på att jag har rätt.
I ett TV inslag igår så vill Naturvårdsverket (!) att fler knubbsälar skulle skjutas på västkusten. Endast ett tiotal hade skjutits men Naturvårdsverket vill att det skulle skjutas ett 50-tal. Därför skulle jägarna få det lättare så att färre prover skulle tas till forskning mm. Allt för att fisket skulle drabbas så hårt.
I inslaget tyckte jag att de sa att det finns 17 000 knubbsälar på västkusten. Vad spelar då 50 döda sälar för roll? Fiskarna kommer naturligtvis inte att kunna se någon som helst skillnad.
Knubbsälarna drabbas ganska regelbundet av virus som liknar valpsjuka och mest känt är utbrottet 1988. Men även 2002 drabbades Nordsjön av en omfattande knubbsäldöd och man beräknade då att 22  000 sälar dog runt Nordsjön. Även i år kom viruset till baka men sälarna dog inte i så stor utsträckning troligen beroende på att många sälar har fått en immunitet.
Förutom det meningslösa antalet som Naturvårdsverket anser behövas dödas är jakten mycket svår då endast sälens huvud är den enda kroppsdel som är möjlig att träffa, Dessutom ligger sälen och guppar i havet vilket gör det ännu svårare att träffa. Vi vet ätt skadskjutningen på land är 15 - 30 % och den är naturligtvis inte mindre vid säljakten. Låt sälarna vara! Se till att skaffa fiskeredskap som hindrar sälar att komma åt fångsterna. Det är den enda vettiga lösningen på fiskarnas problem.

Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar