söndag 3 maj 2015

Jaktkritik

För en tid sedan läste jag i en notis att den norska regeringen hade tillsatt en specialgrupp inom polisen som enbart skulle arbeta med brott mot djur.
Förra året gjordes 38 anmälningar om vanskötsel av djur. Den ansvarige ministern lantbruksministern Sylvi Listhaug tror dock att denna satsning på djurskydd kommer att göra att fler anmälningar görs. "Det är enstor dag för oss som strider för djurens rättigheter" säger ministern.
I notisen berättas det om en lantbrukare på vars gård man fann 92 kor som dött av svält. Jag har ytterst svårt att tro att han gjorde detta med vilje. Hade han velat avveckla sitt jordbruk så hade han sålt sina kor och fått in åtskilliga 100 000 kr på sitt bankkonto. Här måste det ha inträffat en psykisk kollaps. Psykiskt skjuta personer kan ju inte dömas så på vilket sätt skulle den nya polissatsningen hjälp i detta fall?
Men det finns naturligtvis sadister som plågar sina djur och sådana som inte kan sköta sina hus- eller sällskapsdjur av okunskap och om denna nya satsningen kan få tag i dessa personer är satsningen välkommen.
Men när ska den onödiga jakten som skadskjuter 100 000-tals djur och som stressardjuren med fällor och drevjakt bli föremål för samhällets ingripande? De vilda djuren lider självklart lika mycket som alla andra djur av skador och andra plågor som jakten innebär.

Läs vår hemsida: www.jaktkritikrna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna, Köp gärna boken "Jaktkritik- essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar