fredag 12 juni 2015

Jaktkritik

Jag skrev för någon vecka sedan om artiklar från Joutnal of Wildlife Management och nu har jag läst ytterligare några årgångar. Det tar sin tid att läsa artiklarna då det finns andra studier som inte berör jakt men som är intressanta att läsa. Titta själv. Du hittar säkert något du är intresserad av.
Jag har hittat ganska mycket material så jag tänkte dela upp det hela i två bloggar. Den här första kommer att ta upp eliminerande av rovdjur och andra predatorer.
Den första undersökningen diskuterar prärievargens (Canis latrans) inverkan på gaffelantilop och svartsvans hjort i Wyoming och Utah under två år. Området var uppdelat i 12 delar och var tillsammans mer än 10 500 km2. Gaffelantiloperna ökade sin produktion mätt som kalvar per vuxen hona och det var också ett positivt samband mellan eliminerande av prärievargar och gaffelantilopens produktion men inte signifikant. Svartsvans hjorten påverkades inte av prärievargens eliminering. Att döda prärievargar på vinter och vår var effektivare än att döda dem på sommar och höst. (Vol.75(4), 2011)
I en annan artikel undersöks kalvöverlevnaden för vitsvanshjort i South Carolina med avseende på prärievargens predation på kalvarna. 37% av kalvarna togs uppenbarligen av prärievargarna men det kunde vara t o m 80%. Bobcats tog mellan 7 - 9%. De jaktlicenser som nu ges är inte hållbara på sikt med de förluster som rovdjuren åstadkommer. (Vol.76(7) 2012).
Den reduktion av vitsvanshjort i södra USA av prärievargar kan dock motverkas av att jakten inte skjuter vuxna honor. (vol.78(4), 2014).
Ytterligare en uppsats tar upp vitsvanshjortens överlevnad då prärievargar finns i området. Under fyra år studerades kalvöverlevnaden och sedan under tre år då intensiv prärievargsjakt skedde i tre 32km2 stora områden. under dessa år dödades 474 prärievargar eller 1,6 per km2. Denna jakt reducerade prärievargarna med 78%. Trota att man fick ökad överlevnad av kalvarna efter att prärievargar hade skjutits bort men var inte långvarig och författarna anser att borttagande av prärievargar inte är tillräckligt effektivt för att motverka en minskning av vitsvanshjortarnas populationer. Liksom i den förra uppsatsen anser de att en reduktion av jakt på vuxna honor är en bättre väg att gå.
En studie på gräsänders häckningsresultat då predatorer jagades bort fann att 1,4 - 1,9 fler bon överlevde per år då pedatorerna dödades. 245 predatorer (i abstrakt framgår det inte vilka) dödades i genomsnitt i varje av sju områden som var 93,2km2 stora. I kanterna på områdena är predatorer dödats var bo-överlevnaden inte lika stor.(Vol.74(1) 2010).
När andra studerar inte bara bo-överlevnaden utan dokumenterar hut många som kommer ur boet (pre-fledging) så fann man att honor i områden där predatorer dödats tillförde 140 fler änder av båda könen i förhållande till de andra områdena. Eftersom det är enkostnad för att skjuta bort predatorer så kostade varje ytterligare and 774,25 dollar eller med ca 600 kr med drygt 8 kr i växelkurs. Författarna anser att att detta inte är en genomförbar strategi för att öka gräsänders antal.

Läs vår hemsida: www.jaktkritik.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken ”Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter”. Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar