torsdag 25 juni 2015

Jaktkritik

Nästa år har jag varit medlem i Sveriges ornitologiska förening (SOF)  i 60 år. Jag har alltid tyckt att SOF haft en bra jaktpolicy. Tyvärr tycker jag att föreningen inte agerar tillräckligt mycket utåt och t ex uppvaktar regering, riksdag, Naturvårdsverk,länsstyrelser eller kommuner. Glädjande nog gör många regional/lokala ornitologföreningar stora insatser för fågelskyddet i sina områden men jag skulle gärna se ett större engagemang från riksföreningen. Riksföreningen har ju avlönade tjänstemän och de borde ha all tid till att framföra föreningens syn på jakten på fåglar.
Alltnog i senaste numret av SOF:s tidskrift "Vår Fågelvärld" tas ett par exempel upp då jaktens avarter inom fågelvärlden. En artikel tar upp den blyförgiftning som många rovfåglar utsätts för då de äter skadskjutna djur eller äter tarmpaket som jägarna  inte grävt ner sedan de dödat djuret. I artikeln tar man upp den finska undersökningen av döda havsörnar som visar att 25% av de funna örnarna har dött av blyförgiftning. Det finns en exakt lika undersökning från Sverige men av någon underlig anledningen skrivs det inhet om den. Artikeln förordar att bly ammunition ska förbjudas och att endast stålkular ska användas. Som författaren framhåller är detta inte populärt bland jägarna då deras bösspipor slits och vapnet blir mer eller mindre odugligt för jakt. Ett mycket större problem ser jag i att stålkulor är lättare och hagelsvärmen sprids mycket mer och att om fåglarna inte skurs på nära håll så får man mycket fler skadskjtningar. Nän man för många år sedan fann att många sädgäss hade skadeskjutits och hade många blyhagel i kroppen ville SOF att gåsjakt skulle ske med kula. Men jägarna motsatte sig detta då risken för att kulan skulle hamna långt bort och skada människor och egendom. Mitt förslag är att förbjuda all fågeljakt. De eventuella fåglar som gör allvarlig skada kan skyddsjagas och skrämmas bort från eventuella grödor.
Den andra artikeln tar upp den infekterade striden om storskarven framför allt i Stockholms skärgård. Här gör Stockholms ornitologiska förening ett jätta bra jobb. När länsstyrelsen ger tillstånd får de Naturvårdsverket att inhibera "skyddsjakten". I skarvfråga liknar positionerna den med vargar. Fiskare/fritidsfiskare ondgör sig över skarvkolnierna och anser att fisket på grund av fåglarna försämras kraftig vilket inte har kunnat vetenskapligt beläggas. Tyvärr tar vissa personer saken i egna händer och tjuvjagar och förstör skarvkolonierna. Jaktbrott har en hög straffskala men även då personer som tjuvjagar är kända har inet polisanmälan lett till några åtgärder. Men det är ju allmänt bekant att polisen inte klarar sina uppgifter och även allvarliga brott mot människor, knarkhandel och ekonomiska bedrägerier har låg uppklarningsprocent. Tyvärr!

Läs vår hemsida: www.jaktkritik.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken ”Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter”. Finns på vår hemsida.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar