onsdag 26 augusti 2015

Jaktkritik

Jag läser idag (26/8) Norrtelje Tidning som kommer gratis i brevlådan under rubriken "Hobby på uppsving". och "Allt fler kvinnor lockas ut i skogen för att jaga". Reporten är på en kurs som ordnas av Jägarnas Riksförbund (allysp det mindre av jägarorganisationerna) tillsammans med Roslagens jakt och vilt. Det är fyra kvinnor som går kursen och två av dem kommer till tals. Den ena säger att "För min del handlar det inte om dödandet. Det handlar om (att) komma ut i naturen och få möjlighet att fälla djur som inte utsatts för dålig djurhållning eller stressande transporter" Egentligen går de(t) emot alla mina principer ,samtidigt är det naturligt" Hon avslutar "Jag är helt osäker på hur jag kommer (att) reagera, om jag är lugn eller bryta ihop totalt"
Den andra kvinnan "Det är ett socialt och spännande sätt att möta naturen"
Samma skitsnack som alla jägare för fram. Naturupplevelsen: "Döda ville vi" som Sven Rosendahl skrev i "Dianas bägare". Sven Rosendahl var en "jakttokig" jägare (som han själv uttrycker det) men som till insikt om vad han höll på med.
Miljontals människor går ut i naturen och upplever stillheten utan öronbedövande brak av skott och djur som snabbt flyr bort skadade eller inte.
Dålig djurhållning? Vad ska man säga om den 100 000.tals djur som skadskjuts vid jakt? Det finns ju Kravmärkta, grisar, kor och kycklingar om man nu måste äta kött. Dyrare visserligen men jakten kostar också mycket pengarUnder vad SCA:s jaktpartajer kostade.
Tyvärr har få människor tillräcklig kunskap om jakt och de avarter som alltid finns vid jakt och de fullständigt onödiga skador på djur och den stress som fällor och drevjakt ställer till med på de vilda djuren. Om detta talas naturligtvis inte på kurserna. De som jagar är oftast okänsliga för djurens lidande. Tyvärr.

Läs vår hemsida: www.jaktkritik.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken ”Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter”. Finns på vår hemsida.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar