torsdag 17 september 2015

Jaktkritik

I dagens DN (17/9-15) får en jägare än en gång framföra sin förljugna bild av jakt.
På slutet får han fälla några krokodiltårar då han "vid några tillfällen" skadeskjutet ett djur.
Sanningen är att det skadskjuts 100 000-tals djur i den svenska jakten varje år! Jägareförbundet gjorde för att antal år sedan en enkät där man visade att 14% av älgarna skadsköts. Om man räknar om det till alla de drygt 1 miljon djur som skutts varje år i Sverige blir det 150 000. Och då är älgjakten troligen den bästa jakten. Många andra djur som fåglar och rävar skadskjuts i mycket större utsträckning. Se vår hemsida: www.jaktkritikerna.se. En nyligen utförd studie vasar att 34 % av de vargar som dödades i vintras (15 av 44 vargar) sköts med 4 , 5 eller 6 skott. Jag är övertygad om att vargen inte stod kvar efter första skottet. Jakt är djurplågeri.
Jägaren har rätt i att älgar och vildsvin måste i dag skjutas för att inte alltför många trafikolyckor och skada på skog och åker ska inträffa. Men där vargar gör detta jobb på ett mycket mer biologiskt sätt skriker jägarna och kräver att vargen ska bort. Spridningen av vildsvinen är jägarnas eget verk. Vi skulle inte ha de problem vi nu har om de inte medvetet spritt vildsvinen. I detta sammanhang så kan man ju undra hur rådjuren togs sig till Gotland.
Jägarens påstående att vargar inte skyr människor är ju helt befängt. Vargarna dödar får för att de behöver mat. Ingenting annat. Alla har kravet på sig att skydda sin egendom, även fårägarna. Det finns effektiva åtgärder sobel-stängsel. Kan Hargs bruk stängsla in miltals med marker mer tretrådiga stängsel för sina kor kan säkert också alla fårägare gör det samma. De kan ju dessutom få bidrag till detta.I vad ligger spänningen i jakten? Det är ju inte att döda enligt jägaren. Är det att komma nära djuret? det kan man ju utan och med kamera också göra och då fä uppleva något mer av en tyst och fridfull natur. Snacket att det är bättre att äta älgkött än antibiotika fulla fläskkotletter är riktigt men äjgköttet mättar inte många munnar och jakt är en hobby som inte många har råd med eller har möjlighet att ägna sig åt. Det är som när Marie Antoinett föreslog att då folket inte hade bröd så kunde de ju äta bakelser.
Journalisten frågade inte jägaren varför han hade skjutit rävar och grävlingar. Den här s k "viltvården" dödar 250 000 djur fullständigt i onödan. De kastas när de dödats på sopbacken. Finns det något mer cyniskt och djurföraktande? Fy fan! Dessutom är dessa djur mer skadskjutna än andra och de eftersöks inte! 25 % av våra havsörnar är blyförgiftade då de ätet skadskjutna eller döda skadskjutna djur och fått i sig de blyhagel som dessa kroppar innehåller. Jakten är ingen idyll som jägaren vill påskina. "Döda ville vi" som den förre "jakttokiga" författaren Sven Rosendahl skrev i sin bok "Dianas bägare"
Läs vår hemsida: www.jaktkritik.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken ”Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter”. Finns på vår hemsida.Inga kommentarer: