söndag 6 september 2015

Jaktkritik

Jag såg i går i DN (5/9-15) att mängden viltkött är ca 20 000 ton och att jägarna själva tar hand om 80% av köttet alltså 16 000 ton.
Ett litet räkneexempel ger vid handen att jägarna som Svenska jägareförbundet uppger vara 300 000 (vilket jag ifrågasätter. Se Jaktdebatt nr 1 2015) skulle få ca 50 kg var. Eftersom älgen står för den absolut största delen av köttet och vuxna älgar står för lite drygt halva antalet älgar som skjuts (95 000) verkar många jägare gå tomhänta från skogen. Anta att en vuxen älg ger 300 kg så blir det 16 000 ton och då är inte kalvarna räknade. Men det är kanske för optimistiskt räknat och dessutom går tydligen 4 000 ton ut på marknaden. Men var tar rådjuren, vildsvinen, dovhjortar ivägen?
Jakt är ett dyrt nöje om man räknar på kilopriset av det kött som jägarna släpar hem. Men varför ska man äta kött?

Läs vår hemsida: www.jaktkritik.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken ”Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter”. Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer: