tisdag 13 oktober 2015

Jaktkritik

Det är älgjaktstider nu. Jagf hörde en jägare anmoda bär- och svampplockare att ta på sig reflexvästar.  det har ju hänt att bärplockare och skidåkare blivit ihjälskjutna under det senaste åren. Själv har jag blivit bortmotad från ett jaktområde då jag skulle plocka lingon i Norrbotten. Vi blev helt enkelt tillsagda att lämna området precis som om att allemansrätten inte gällde då jägarna jagade. Utanför Uppsala fick vi rådet att "gå på engen risk" när vi skulle plocka svamp i en skog där älgjägare fanns. Ytterst otrevligt att det var vi som skulle akta oss och att jägarna från sa sig ansvaret.
Jag har tidigare föreslagit att jakt inte ska få ske under lördagar och söndagar då de flesta människor oftast kan komma ut i skogen och är deras enda chans eftersom de flesta jobbar på vardagar. Varför kan inte alla jägare ta semester för att utföra sitt nöje och fritidssysselsättning? Som jag har uppfattat det är det många som gör det just då älgar får börja jagas. Allemansrätten måste få gälla även under jaktsäsongen och en uppdelning till jägarnas favör (5 mot 2 dagar) borde illa fall få gälla.

Läs vår hemsida: www.jaktkritik.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken ”Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter”. Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer: