fredag 16 oktober 2015

Jaktkritik

Handlar det om skog så måste tydligen alltid jakten tas upp. Men aldrig i något negativt avseende. Senast tas jakten upp i DN:S bilaga "Vår svenska skog & mark" utgivet at "European media  partner" vad de nu är för några.
Alltnog får Leif GW Persson uttala sig Vem annars? Jan Guillou?
Problemet med GW:s inställning är att jakt ska vara svårt. Älg ar för lätta att skjuta. "De är stora, står still och glor när du skitar på dem".  Han framhåller dock att jägaran måste vara en bra skytt "så att djuret inte lider i onödan". Leog GW framhåller också "Var noga när du skjuter och se till att ha skottfång så att du aldrig riskerar att kulan hamnar på fel ställe. Och i värsta fall dödar eller skadar någon av dina jaktkamrater. En sådan händelse räcker för att radera ett helt jägarliv för dig".
Trots att det sällan händer, turligt nog, har han inget mer att säga om de 100 000-tals skarpskjutningar som händer i de svenska skogarna varje år!
GW tror dock inte att jakten har någon reglerande betydelse och att viltstammarna är självreglerande. Jag är övertygad om att detta gäller de allra flesta djurarter men då vi inte får ha tillräckligt med rovdjur i Sverige så måste älgar och vildsvin reglaras med jakt. Men varför inte låta vargarna få öka så mycket att de kan reglera även dessa arter? Det vore det mest förnuftiga.

Läs vår hemsida: www.jaktkritik.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken ”Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter”. Finns på vår hemsida.
 

Inga kommentarer: