tisdag 27 oktober 2015

Jaktkritik

Jag brukar inte kritisera andra länders jaktpolitik då jag anser att jag inte kan påverka andra länders lagstiftning.
I dag läser jag att EU lämnar bidrag till tjurfäktning i Spanien, Potugal och Frankrike. Nu är ju inte tjurfäktning någon jakt men avskyvärt en då. Det framgår inte i tidningen på vilket sätt och till vad som bidragen går. Men eftersom vi är med i EU borde alla svenskar delta i Djurens Rätts protester mot detta. Jag hat alltid trott att tjurfäktning var förbjuden i både Portugal och Frankrike men så är tydligen inte fallet.
Äntligen har det kommit upp protester mot de tredagas kurser för att få jägarexamen.Det är naturligtvis omöjligt att skaffa sig de kunskaper och framför allt skjutskickligheten på dessa få dagar. I vinterns vargjakt där endast specialutbildade jägare få detta skadsköts 34% ( 15 av 44 varar) (Se SVA:s hemsida). Hur många fler skadskjutningar  åstadkommer inte dessa snabbutbildade jägare?


Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida.

1 kommentar:

Ylva sa...

Oroar mig för utvecklingen av löshundsjakten som tar sig allt orimligare proportioner. Än minns vi skandalerna vid den senaste licensjakten på björn där man jagade björn dygnet runt med plotthundar som sedan byttes ut när de tröttnade. När morgonen kom gensköts björnen med bil och sköts.

Nu godkänner Naturvårdsverket jaktträning med hund på varg. I kombination med en urvattnad och minst sagt generös §28 förstår man lätt vad som kommer att hända när vargen går till motangrepp för att försvara sig. Jag antar att det inte finns något som hindrar att jägaren skjuter vargen vid det tillfället?

Löshundsjakten blir allt vidrigare och mer lössläppt. Snart finns inga regler kvar utan allt får jagas efter tycke och smak. Istället för ytterligare förenklingar behövs en hård uppstramning av reglerna kring löshundsjakt som är både oetisk och onödig.