söndag 8 november 2015

Jaktkritik

Jag har tidigare skrivit många gångar om köttätande (t  ex den 21/12 2013 men sök för fler bloggar i ämnet genom sökningsfunktionen). Idag skriver DN (8/11-2015)  om köttätande och dess påverkan på klimatet. För mig är det inget nytt som presenteras.
Men jag tänker på att jägare och senast också Åsa Romson tror och även anser att det vilda djuren är mer ekologiska än de som produceras i det svenska jordbruket. Men det är kan inte vara sant. Hjortdjur som älgar, rådjur är idisslarare och producerar metangas som korna. Vi har ca 300 000 älgar och kanske 500 000 rådjur i landet plus de dovhjortar och kronhjortar. Det påstås att det finns 5000 mjölkkor i Sverige och kanske lika många köttdjur. Det är klart att våra hjortdjur producerar betydligt mer metangas än våra kor. Att äta älgkött i stället är alltså ingen fördel miljömässigt. Jägare hävdar också att de vilddjuren slipper stress vid transporter och vid slakterierna. Men de nämner inte och vill inte kännas vid att djuren också stressas vid jakten genom hunder och drav som föser djuren fram till skyttarna. Dessutom så såras många då skotten inte är dödande och det lidandet kan bara i timmar innan hund har tillkallats och djuret påträffats. Skulle slaktarna sära och på annat sätt sakd djuren innan slakt skulle slakteris
t stängas omedelbart. Jakt är trots allt en hobby ett nöje och skulle behöver alltså inte utföras, och ändå tillåts detta djurplågeri.
Jag vill naturligtvis inte att hjortdjuren ska utrotas utan att rovdjuren, varg, björn och lodjur ska sköta balansen i naturen. På detta sätt skulle vi få en mycket mer biologisk balans med friskare och mer funktionsdugliga djur. Vandra i Sarek och se älgarna där! Ytterligare vinster med att minska hjortstammarna än att tallplantorna inte äts upp är att andra trädslag som rönn (bär för fåglar) och asp (för hålhäckare) skulle bli tillgängligare för bl a fåglar.

Läs vår hemsida: www.jaktkritik.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken ”Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter”. Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar