söndag 20 december 2015

Jaktkritik

För några dagar sedan såga jag ett inslag på Rapport om den misshandel som travhästarna på våra travbanor utsätts för. Fler än 1000 kuskar bönfalls för att de piskat sina hästar alltför hårt. Man kan ju tänka sig att några travkuskar oftare misshandlar sina hästar än andra men med de tydligen låga bötesbeloppen som utdelas fortsätter kuskarna detta djurplågeri. Varför gör man inget åt denna utbredda misshandel och djurplågeri? Ett sätt borde vara att förbjuda piskor och ett annat att förbjuda travtävlingar överhuvud taget. Men det är väl för stora pengar för att det ska vara möjligt. Ett annat sätt som jag hört lanseras är att göra virtuella travlopp där det endast är slumpen som abgör vilken "häst" som vinner. Man skulle nog kunna göra det mer sofistikerat med att sätta olika rekordtider och antal vunna lopp på de olika hästarna för att få större likheter med de verkliga förhållandena.
Men jag underar också varför olika djurslag ska behandlas så olika. I travsammanhang så finns det ju uppenbarligen reglera för kuskarna och överträdelser beivras även om gränsen är för tänjbar. Men hård piskning bedöms som djurplågeri till skillnad från skadskjutning som borde vara minst lika stort djurplågeri som denna piskning.
All djur är lika känsliga och skarpskjutning är oftast mer smärtsamt som piskning. När kommer det till allmänhetens kännedom att jakt är vårt största djurskyddsproblem?

Läs vår hemsida: www.jaktkritik.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken ”Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter”. Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer: