tisdag 5 januari 2016

Jaktkritik

För några dagar sdan hörde jag att några vildsvinsjägare hade skjutit en björn i norra Uppland. Enligt uppgift hade deras hund skrämt upp björnen från dess ide. Detta tycks ju mycket troligt. Ingen björn lär lotsa omkring så här års. Fortfarande enligt jägarna hade björnen kommit rusande mot dem och de ansågs sig hotade och därför sköt de björnen.
Det finns naturligtvis inget som motsäger detta.
Men vad som tilldrar sig i skohen under jakterna vet vi inte. Det är bara de som befinner sig där som känner till hela historien.
Alla människor ljuger. Även jag. Ingen vill bli straffad, varken med böter eller fängelse. Många kriminella blånekar,. Andra där mer bevisning  finns mot dem försöker hitta på en historia som kan ge ett annat förlopp och på så sätt minska sin egen betydelse i den brottsliga handlingen. Är man fler så talar man ihop sig och skapar en gemensam berättelse så att alla kan komma undan. Det finns ingan genom hederliga människor speciellt om ett straff kan drabba en själv.
Det är vanligt att jägare hävdar att hunden jagas av björnen, oftast skadskjuten, och björnen är på väg mot honom. Han skjuter alltid i nödvärn.
Jag har aldrig hört någon hävda att han skjutit i luften och hoppat och skrikit innan han skitit. I lite äldre skogar är ju sikten god och man borde ha tid på sig att se björnen. Men man tar det säkta för det osäkra. Problemet är att vad som sker i skogen vid jakt alltid förblir oklart och motsägelsefullt och det är fler som jagar tillsammans.
Ta fallet med ripjägarna somjag diskuterade i min förra blogg. Fem ripjägare går ibevid varandra, En dock något före de andra. Ripor flyder upp och två skott avlossas. Den främre person får ett skott i huvudet och dör. Åklagaren hävdar att en person är den skyldige men försvarsadvokaten hävdar att även den andra skytten är ansvarig. Det är tre personer till som är vittne till händelsen men de kan tydligen inte ge ett klart besked vem som sköt den främre personen eller om de var två.
Vad som händer i skogen tycks alltid vara svårt att utreda.

Läs vår hemsida: www.jaktkritik.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken ”Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter”. Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer: