fredag 29 april 2016

Jaktkritik

Jag fick här om dagen en artikel där en man vill skapa ett vilthägn enbart för att jägare ska kunna träna sina hunder att närma sig vildsvin. Vildsvinen ska vara unga (mellan 1 - 2 år) och av hankön. Varför just denna inskränkning framgår inte. Vildsvinen ska också vara mer eller mindre tama och vara märkta.
Jag är varken jägare eller hundmänniska så jag är verkligen förvånad över att jägare vill utsätta sina hundar för att jaga vildsvin. Enligt Agria (försäkringsbolag för djur) visar att det är fler hundar som dödas av vildsvin än som dödas av vargar. Hur många hundar som skadas av vildsvinen finns det inga uppgifter om men antalet skadade hundar är mycket troligen många fler. Varför utsätta sina hundar för detta? Jägare är inga djurvänner men jag hade trott att dr i alla fall tyckte om sina hundar men så är tydligen inte fallet.
Ett annat inslag i radion talade om att skyddsjakten på säl (troligen gråsäl) skulle inskränka till 200 m från fiskeredskap. Syftet med skyddsjakten är ju att rädda fiskarna i fångstredskapet och också skydda själva redskapet som sälarna kan förstöra då de äter upp eller vill åt fisken.
Nu invänder de som vill jaga att gränsen 200 m är för snäv. Men vill man skydds sina redskap så är det väl rimligt att döda de sälar som närmar sig redskapen och kan tänkas försöka komma åt fisken. Jägaren - fiskaren? som kommenterade Naturvårdsverkets beslut menade att de ville göra sälarna skygga och rädda för att närma sig fiskeredskap och då är väl beslutet bra då det verkligen syftar till att döda de sälar som närmar sig redskapen och skrämma de som man eventuellt missar.
Jag har alltid tyckt att denna jakt är den sämsta i Sverige. Den som jagar har bara ett huvud att sikta på och med vetskap om den stora skadskjutning som finns på alla andra jagade djur måste denna jakt ha en oerhörd stor risk för skarpskjutningar. I andra tidigare tillstånd ska sälen bärgas men de som kan simma iväg kan ju ha fått skador som inte direkt dödar sälen men ändå inte gör att sälen klarar sig i längden. Här vet vi ju ingenting eftersom en säl som simmar iväg troligen bedöms som att skottet missats.
Skyddsjakt är något som jag anser måste accepteras på enstaka individer då ingen annan lämplig lösning finns. Men här med säljakt är jag mycket tveksam. Fiskeredskap som minimerar möjligheten för sälar att komma åt fiskar måste användas. Att finns 100%-iga fiskeredskap kanske aldrig gå och alla näringsidkare gör förluster av olika orsaker och detta måste också fiskare inse och kompensera bortfallet med högre priser på den fångst de kan sälja.

Gå in på www.jaktkritikerna.se och rösta på nationaldäggdjuret!

Inga kommentarer: