måndag 23 maj 2016

Jaktkritik

Jag såg på Fb att Svensk Jakt (= Svenska Jäagareförbundet?) anser att jakt med pilbåge ska bli tillåtet. Förra gången frågan var upp till diskussion i början av 1990-talet var Svenska Jägareförbundet mot denna form av jakt.  Motiveringen var som vi och även Naturvårdsverket framhöll att det gins effektivare vapen. OM man ska jaga (vilket jag tycker endast ska ske då vilda djur orsakar allvarliga skador) så ska jakten vara så effektiv och så skadelös som det bara är möjligt. där kan aldrig en pilbågsjakt komma in.
Som den förre ordföranden i Bågjaktsförbundet framhöll. "Att skjuta ett rådjur på 50 meter är ingen konst". Underförstått att skjuta ett rådjur med pilbåge är det en konst. Men detta innebär också att det är större risk att skadeskjutna djuret. Detta är helt oacceptabelt.
Ingenting i denna fråga har ändrats till idag. Jakt med pilbåge är en osäkrare typ av jakt, Jakt är ett nöje för de som utöver hobbyn men jakten får inte bli en lek . Det enda som pilbågsjakten tillför är just ett lekmoment (leka indian eller "vilde" från stenåldern). Det finns ingen rationellt skäl till jakten. Så fort människan uppfann effektivare vapen som gevär försvann pilbågen som ett jaktredskap.
Även om en jägare är en konservativ och bakåtsträvande person så får inte denna hållning inte förorsaka djuren mer lidande än den nuvarande jakten tillfogar djuren.

Ännu finns tid för att rösta på "nationaldäggdjuret" på vår hemsida www.jaktkritikerna.se

Inga kommentarer: