söndag 5 februari 2017

Jaktkritik

Jag hörde här om dagen en lantbrukare som hade stora problem med vildsvin som förstörde hennes grödor. Hon förstod inte varför man fick lägga ut föda för vildsvinen på vintern. Radion hade då tagit kontakt med ett gods i Skåne där man utfodrade vildsvinen på vintern med sockerbetor. Godset bedrev, som många gods, jakt som en inkomstkälla. Personen som skötte jakten på godset förklarade att utfodringen var bra för bönderna då den höll vildsvinen kvar på platsen så att de inte spridde sig ut på andra marker.
Det är möjligen rätt vid ett tillfälle då de utfordras men det syftar ju också till att hålla uppe antalet vildsvin under vintern så att det finns många vildsvin att jaga under resten av året. Det är ju så att vintern är flaskhalsen för alla vilda djur i Sverige och det är under vintern som de flesta djur dör beroende på att de helt enkelt svälter ihjäl. Med utfodring blir det fler vildsvin under resten av året, vilket ju också är syftet med vinterutfodringen på godset.
Det märkliga i historien är att regeringen la fram ett lagförslag som skulle förbjuda vinterutfodring men detta förslag avslogs av de borgerliga + SD. Att (C) kunde vara med på att fälla lagförslaget övergår min fattningsförmåga. Centern borde ju värna sina kärnväljare som ju är bönder framför jägarna men kanske Eskil Erlandsson, som ju är mycket jägarvänlig fick bestämma i den här frågan. Ett stort misstag enligt min mening.
Vildsvin tillhör vår natur men är den andra arten, förutom älg, som måste jagas då de orsakar allvarliga skador . I alla fall , så länge som vargarna inte får finnas i tillräckligt stor antal.

Köp bolen "Jaktkritik- essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida: wwwjaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar