onsdag 15 mars 2017

Jaktkritik

I morse hörde jag på radio att en polisman klagade på att resurserna var för små för att utreda allvarliga jaktbrott som illegal jakt på rovdjur. Illegal jakt är i Sverige ett allvarligt brott som kan ge mycket dryga böter (10 000-tal kronor) men även flera års fängelse. Men polisen resursbrist är ju allmänt kända och jag tror att det är effektivare att polisen ägnar sig åt gängkriminalitet och andra allvarliga brott som rån i kiosker och närbutiker eller villainbrott och stöld av båtmotorer. Jag är övertygad om att de flesta skulle se att dylika brott oftare blev uppklarade. Dessutom tror jag att det är ineffektivt för att inte säga meningslöst för poliser att åka omkring på små skogsvägar och försöka upptäcka tjuvjägare för att ta dom på bar gärning. Detta är det enda sättet att för dessa marodörer fällda. Jag har hört att ingen ställer upp och vittnar mot dessa jägare. Precis som i de kriminella gängen och deras vänner och bekanta så vill man inte förlora gemenskapen med dessa personer. I tjuvjägarnas fall är det ofta sympati men även lojalitet med släktingar och grannar. Hur svårt det är att få tjuvjägare fällda visar ett fall för något år sedan då poliser kom på ett par tre jägare med gevär i en skog som inte var deras jaktmark.  Eftersom de inte hade skjutit något djur var det naturligtvis omöjligt att bevisa att deras syfte var tjuvjakt trots att de hade användbara jaktvapen och befann sig i en främmande skog.
Den andra nyheten var att viltstängslena vid våra vägar var i dåligt skick och måste rustas. Man ansåg att kostnaden skulle komma att gå på 6 miljarder kronor. Jag hoppas att man också tänker på de broar och på sina ställen tunnlar som de vilda djuren kan utnyttja när de måste passera en väg. De som finns har tydligen fungerat utmärkt. Ett stängsel är inte helt säkert då många djur kan ta sig både över och under. Med strategiskt anlagda över - och undergångar som också kan förses med armar för att leda djuren rätt blir dessa helt säkra både för bilister och djur.
Minst 58 000 vilka djur slippar att dödas och skadas svårt, ett antal människor slipper att dödas och skadas svårt och kostandes för reparationer av bilar mm kommer att vinnas. Hoppas trafikverket sätter igång genast.

Köp boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida www.jaktkritikerna.se.Gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna.

Inga kommentarer: