söndag 29 september 2013

Jaktkritik

I DN ( den 27 sept.2013) finns ett reportage från ett ställe där man bedriver jaktturism. Utländska jägare får tillfälle att jaga i Sverige med hjälp av guider som tillhandahåller bostad, mat och hjälper till att finna byten som de tillresta jägarna eftertraktar. Detta är inte billigt. I reportaget uppges att jakten kostar 10 000 kr per dygn men då ingår helikopterresor och det övriga, guider, mat och uppehälle. Dessutom måste jägarna betalen en troféavgift på ca 18 000 kr då de skjuter en älg.
Jag har inget mot att svenskar, tyskar eller kineser skjuter älgar. Om denna turistjakt gör att människor i glesbygden får sin inkomst är det så mycket bättre.
Det jag har mot denna jakt är att den tydligen är inriktad på troféer. I reportaget framgår att de tillresta jägarna sköt en 17-taggare.
Den svenska älgstammen är redan sönderskjuten med för få och för unga tjurar. Det vore önskvärt om älgstammen skulle kunna få en mer naturlig sammansättning men då måste jakten ta mer hänsyn till de äldre tjurarna och låta dessa leva. Tyvärr lär detta aldrig bli fallet på troféer tydligen alltid är eftersträvansvärda och ger status att hänga på väggen eller som i fallet med turistjakt ger klirr i kassan.
Läs hemsidan: www.jaktkritikerna.se och gå med i FB-gruppen Jaktkritikerna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar