måndag 4 april 2011

Jaktkritik

Den här bloggen handlar om en bok av Pelle Strindlund som recenseras i DN den 4 april. Boken heter "Jordens herrar-slaveri, djurförtryck och våldets försvarare". Boken handlar inte för och främst om jakt men kommer tydligen i på detta område. Recentionen illustreras av en älg! Pelle Strindlund står det i recentionen utmålar "såväl hobbyfiskare .... som älgjägare som brutala våldsverkare mot kännande varelser". Det är helt klart att älgar och andra djur har samma nervsystem som vi och känner smärta och lider när de skadas. Skadskjutningar är tyvärr allvarliga och vanliga. Ca 15% av älgarna skadskjuts enligt Jäagreförbundets egen undersökning. Men i dag måste älgar och vildsvin skjutas då de annars skulle göra alltför mycket och alltför många allvarliga skador i trafiken och på odlade grödor. Men som recensenten Sverker Lenas påstå att "ett veganjordbruk utan domesticerade djur är en fossildriven monokultur som utplånar både arter och livsmiljöer" är helt felaktigt. En miljard människor svälter och halva jordens jordbruksproduktion gå åt till att föda upp djur. Sverker Lenas skriver också "Eftersom en stor del av jordytan inte lämpar sig för jordbruk råkar gräsätande betesdjur, som inte konkurrerar med människor om samma föda ofta vara den mest effektiva och miljömässigt skonsamma formen av matprduktion". Jag vet inte vad dessa grässlätter finns. USA:s prärie, Rysslands stäpper, Argentinas Pampas och Afrikas savann odlas upp. När vatten saknas konstbevattnas öknarna med sinande grundvatten till följd. Något som kommande generationer måste avvara är kött. Klimathotet klarar inte en fortsatt djurproduktion. När meterologen Per Holmgren tillfrågades vad han hade gjort för klimatet var hans första svar: "Jag har slutat äta kött". Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se Gå gärna in på Facebook-gruppen Jaktkritikerna

1 kommentar:

  1. Tack för att du formulerar det jag själv inte får fram! Jag blev också väldigt upprörd över den konstiga recensionen i DN. Recensenten verkar hålla med om att det är helt vansinnigt att äta djur, men samtidigt propagerar han för att man ska göra det.

    Jag har sett detta argument hos Naturskyddsföreningen också, att vi måste fortsätta förtrycka djur för att behålla ett öppet landskap. Att djuren skulle kunna hålla landskapet öppet utan att vi förtrycker dem är tydligen en helt främmande tanke för vissa.

    SvaraRadera