fredag 18 september 2015

Jaktkritik

I gårdagens DN (17/9-15) utlovades kritik mot jakten efter den förljugna artikeln som publicerades. Jag väntade med spänning att få lära känna en kritiker som jag inte hade hört talas om trots mina 25 år som jaktkritiker. Men vad har journalisten letat upp? Jo, en genusforskare som påtalar det machoideal som präglar jakten. Det märkliga är att forskaren lutar sitt omdömme på en fiktion nämligen filmen "Jägarna 2". Men bortsett från detta är naturligtvis machokulturen dominerande i alla manliga sällskap som kriminella gäng, huliganhoparna och ofta i krigsmakten, se Putin och de s k patrioterna.
Alla vi män har säkertdelar av detta i oss av arv ochmiljö. Dominanta, självsäkra, gråter inte, har svårt att visa känslor mm. Det har alltså inget med jakt att göra utan beror på att den år mansdominerad. Men det kan ju inte genusforskaren beskyllas för utan att journalisten missuppfattat vad kritik av jakt innebär.
Läs därför min allvarliga kritik i gårdagens blogg (17/9). I dagens DN återkommer artikelförfattaren till att serien fortsätter nästa vecka med rubriken "Vad säger kritikerna?" Kanske journalisten har hittat någon som satt sig in i jaktens avarter. Hoppas det.

Läs vår hemsida: www.jaktkritik.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken ”Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter”. Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer: