lördag 14 maj 2011

Jaktkritik

Nu har jag läst Ann Heberleins bok "En liten bok om ondska". Boken handlar ju naturligtvis inte om jakt men man kan anknyta till jakt.
I boken citerar AH en historiker Jeffery Burton Russel som definierar ondska på följande vis: "Ondska uppstår då en intelligent varelse avsiktligt och med insikt i handlingens konsekvenser skadar en annan kännande varelse." Enligt denna definition skulle jakt vara en ond handling.
AH anser att det är människor  som onda handlingar kan utföras mot. Hon skriver: "Kännetecknande för onda handlingar är att de orsakar oacceptabla skador som förhindrar människor att leva drägliga liv, de förstör mänskligt liv och ger upphov till onödigt lidande." Samtidigt refererar hon till piskandet av hästar och åsnor för att de ska åstadkomma ytterligare ansträngningar som ondska. Djur är ju också kännande varelser och bör därför naturligtvis inte utsättas för tortyr.
I slutet av boken finns ett kapitel om våld och AH nämner att män står för 90 % av allt fysiskt våld. Journalisten Stephan Mendel-Enk  som skrivit om huliganvåld speciellt inom fotbollskretsar nämner jakt som en faktor identifierar den dominerande manligheten. Det är ju också 90 % män som bedriver jakt. 
Läs också hemsidan: www.jaktkritikerna.se.
'Gå med i Facebook-gruppen Jaktkritikerna

1 kommentar:

  1. Ondska uppstår då en intelligent varelse avsiktligt och med insikt i handlingens konsekvenser skadar en annan kännande varelse." likt när en varg dödar oskyldiga djur...

    SvaraRadera