tisdag 17 februari 2009

Jaktkritik

En av de mest märkliga och för mig helt oförståliga paragrafen i jaktförordningen är den som tillåter jakt under natten. I paragrafen står: "Älg får jagas med skjutvapen (kan man jaga utan skjutvapen?) endast under tiden fr.o.m. en timme före solens uppgång till solens nedgång. Hjort, rådjur och mufflonfår samt björn, varg, järv och lo får jagas med skjutvapen endast under tiden fr.o.m. en timme före solens uppgång t.o.m. en timme efter solens nedgång. Sker jakten under timmen efter solens nedgång, får den endast bedrivas som vakjakt eller smygjakt.
Länstyrelsen får i den enskilda fallet medge undantag från första stycket"
Alltså alla andra djur som inte tas uppi denna paragraf får jagas på natten! Detta sker också! Jag blev uppringd av en medlem i Riksföreningen Hänsynsfull Jakt som frågade mig om det kunde vara tillåtet att jaga räv under natten. Jägaren i fråga smög omkring och lyckades då och då komma åt att skjuta en räv. Detta är visserligen helt lagligt som synes men helt förkastligt enligt min mening. Hur ofta skadskjutes inte dessa rävar? Möjligheten till eftersök är ju också mycket begränsad.
Jag hörde talas om, genom en tidningsartikel, ett par rådjursjägare som skadskjutet ett rådjur strax efter solen nedgång och eftersom eftersöket skall påbörjas efter minst en timme då man hoppas att det skadskjutna djuret går ner i en s k sårlega blev det alldeles mörkt. Jakten skedde under oktober och eftersöket måste avbrytas då det blev alldeles för mörkt att söka. Nästa morgon återupptogs sökandet och djuret återfanns och kunde avlivas. Varför det blev en tidningsartikel av denna jakt var att jägarna fann rådjuret på annans mark och tog det utan att meddela markinnehavaren som ju var rättmätigt innehavare av bytet. Dessa markägare åtalade alltså rådjursjägarna och därför fick denna jakt uppmärksamhet. Inte för att djuret lidit i kanske 10 timmar! Förbjud all jakt på natten. All jakt borde sluta en timme före solen nedgång så att eftersök kan ske i någorlunda ljusa förhållanden.
Se också hemsidan:http://hansynsfulljakt.webhop.net

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar