tisdag 18 december 2012

Jaktkritik

En del jägare anser att deras jakt är både djurvänlig och ekologisk. De resonerar som så: Djuret går helt lugnt och betar tills de kommer framför en jägare som med ett omedelbart dödande skott ändar djurets liv. Jägaren jämför sedan det dödade djurets liv med de djur som finns i djurfabrikerna. Där går djuren trångt och biter varandra i svansar och öron eller hackar varandra blodiga. Dessutom ska dessa djur fraktas långt och trångt till ett slakteri där de har några obehagliga minuter med okända lukter och stress innan de avlivas.
Jag håller helt med jägarna att djurfabrikerna borde avskaffas. De rymmer så mycket djurplågeri att de flesta som tänker på detta skulle avstå från köttätande. Nu är det emellertid så att jakten skadskjuter 100 000-tals djur varje år. Efter skadskjutningen ska djuret eftersökas och det tar timmar. Dessa timmar är ett onödigt lidande för djuren eftersom de flesta djur som jagas inte behöver jagas av några skadeskäl. De enda djur som i dag gör allvarlig skada och, som i dag med de små rovdjursstammar som Sverige har måste jagas, är älg och vildsvin. Dessutom är jag övertygad om att de allra flesta jägare inte får den mängd kött som de konsumerar genom sin jakt utan köper av det utbud som finns i butikerna; alltså kött från djurfabriker. Jägarna deltar alltså i upprätthållandet av dessa djurförhållande som de kritiserar.
Det finns ett litet antal ekologiska lantbrukare som har grisar och kor under så naturliga förhållande som det går att ha husdjur i Sverige. Men även dessa måste för att kunna sälja köttet från sin djur skicka dem till slakterier. Här ingår alltså transporter och den stress som det innebär att komma till en okänd och steril plats som slakteriet innebär. Men tyvärr vill de flesta människor äta kött och då är de ekologiskt uppfödda djuren det bästa alternativet. Tyvärr (en gång till) anser de flesta att detta kött är för dyrt och köper många gånger utländskt kött. Djuren i de flesta länder har det ännu sämre än i Sverige men pengar är viktigare än djurens välbefinnande.
Jakten är inte heller avsaknad av stress. Just nu dagarna före jul är det populärt att jaga hare. Jag har själv några gånger fått uppleva harjakten i skogen utan för Uppsala ( på kyrkans mark) där en hund jagat skällande i skogen i timmar efter en hare. Under vintern är det alltid svårt för djuren att klara sig. Dagarna är korta och temperaturen låg så att mer energi går åt för att upprätthålla livhanken. I detta läge så kan harar jagas i timmar innan de kommer framför jägaren som kanske kan göra slut på harens lidande. Om haren skulle komma undan så dör säkert haren i alla fall då den stressats och förlorat chansen att äta den mängd föda den skulle behövt för att klara den kalla natten. Stresspåslaget gör naturligtvis också det svårare att klara sig då förbränningen har blivit oerhört mycket större genom timslånga löpningar och hormonernas påverkan.
Läs: www.jaktkritikerna.se och gå med i FB-gruppen Jaktkritikerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar